Fiala vyhazuje Bartoše z vlády. Nezvládá digitalizaci, říká

"Navrhnu prezidentu republiky odvolání Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj ke dni 30. září tohoto roku," oznámil na brífinku Fiala.

"Bohužel jsem nabyl jistotu, že není schopen tuto digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce, a myslím si, že si ani nepřipouští, v jakém reálném stavu proces digitalizace stavebního řízení je," dodal.

[chooze:article;value:575298]

Uvedl, že mu dal opakovaně příležitost napravit problémy. Jiné řešení údajně nevidí. "Lidsky i osobně si Ivana Bartoše vážím a mohl jsem se na něj spolehnout," uvedl. "Digitalizace je klíčová, my už si nemůžeme dovolit další průtahy," doplnil. Vládu podle něj lidé zvolili s očekáváním, že zlepší fungování státu. To musí nyní naplnit.

Zdůraznil, že si nadále váží dalších dvou pirátských ministrů. "Dnes požádám Piráty, ať navrhnou kandidáta, který převezme řízení ministerstva pro místní rozvoj a manažersky ho zvládne," prohlásil. Digitalizaci bude mít od středy na starost speciální tým, který povede ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"O tomto svém kroku jsem informoval koaliční partnery a pana prezidenta," řekl Fiala. Klíčovým momentem podle něj byly zpráva na jednání vlády minulou středu a úterní schůzka s Bartošem. Koaliční smlouvu nevypovídá.

[chooze:article;value:575210]

Bartoš se s Fialou sešel ve středu ráno a vypadalo to, že ve vládě zůstává. "Z toho, co jsem probral s premiérem, myslím, že jsme na všem našli shodu," sdělil po schůzce Bartoš. 

Bartoš už kvůli neúspěchu v krajských volbách, ve kterých Piráti získali tři mandáty v Plzeňském kraji, skončil v čele strany. Nového předsedu budou Piráti teprve volit.

Teoreticky se vláda může obejít i bez Pirátů. Bez jejich čtyř poslanců totiž stále má ve Sněmovně většinu 104 zákonodárců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.