Zelenskyj shodil Vanceův plán příměří. Znamenalo by to globální konflikt, tvrdí

Zelenskyj prohlásil, že viceprezidentský kandidát J. D. Vance je ve svých názorech na ukončení války na Ukrajině "příliš radikální". Ukrajinský prezident to pronesl v nejnovějším rozhovoru pro New Yorker.

"Myšlenka, že by svět měl ukončit tuto válku na úkor Ukrajiny, je nepřijatelná. Nepovažuji tento jeho koncept za plán, a to v žádném formálním smyslu," řekl Zelenskyj.

Vance, kterého si Donald Trump vybral za viceprezidentského kandidáta do blížících se prezidentských voleb, totiž před dvěma týdny sdělil, že Trumpův plán na ukončení války by mohl zahrnovat zřízení speciální demilitarizované zóny mezi Ukrajinou a Ruskem.

[chooze:article;value:575036]

Ukrajina by si tak podle něj zachovala svou suverenitu, ale zároveň by musela poskytnout Rusku záruky, že nevstoupí do NATO ani jiných spojeneckých institucí. To by však podle Zelenského vedlo ke globálnímu konfliktu, píše web Kyiv Independent.

"Vanceova slova neberu vážně, protože pokud by to byl plán, pak Amerika směřuje ke globálnímu konfliktu. Zapojí se do něj Izrael, Libanon, Írán, Tchaj-wan, Čína a také mnoho afrických zemí. Takový přístup by do světa vysílal následující implicitní pravidlo: Přišel jsem, dobyl jsem, teď je to moje," dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v neděli zahájil oficiální návštěvu Spojených států, kde by měl prezidentovi Joeu Bidenovi a jeho dvěma možným nástupcům představit svůj plán na ukončení války. Hned první den navštívil továrnu na výrobu munice v Pensylvánii, kde poděkoval zaměstnancům a požádal o další dodávky.

Zelenskyj už brzy představí plán na ukončení války. Podívejte se na rozhovor s politologem Janem Šírem (09/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.