Vztahy Číny a KLDR se náhle zhoršily. Něco se tam děje, zpozorněli odborníci

Severokorejský diktátor Kim Čong-un zaslal svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi dopis, ve kterém vyjádřil záměr rozvíjet přátelské vztahy mezi oběma zeměmi, uvedla jihokorejská agentura Yonhap s odkazem na severokorejská státní média. Stalo se tak poté, co čínský prezident poblahopřál KLDR k 76. výročí jejího vzniku. 

Odborníci si ale všímají toho, že o vřelých vztazích nemůže být řeč. Samotný dopis, který Kim poslal čínskému vůdci, byl podle nich odtažitý, píše Bloomberg, který se opírá o analýzu výzkumné jihokorejské platformy NK Pro. Dopis obsahoval 190 slov a naprosto v něm chyběly květnaté fráze, které dříve byly základem korespondence těchto dvou státníků. 

"Chladnější a zdrženlivější výroky oproti loňskému roku naznačují silný odstup od kdysi vřelého vztahu obou vůdců," píše v analýze zakladatel NK Pro, Chad O'Carroll. Nejen jazyk se změnil. V letošním roce tamní státní média zmínila pouze třikrát výměnu vzkazů mezi Čínou a KLDR. V roce 2023 jich bylo deset.

[chooze:article;value:570028]

​Co stojí za tímto náhlým ochlazením vztahů, vědí s jistotou zřejmě jen nejvyšší představitelé obou zemí. Odborníci v této souvislosti nicméně zmiňují, že naopak k Rusku a jeho prezidentu Vladimiru Putinovi má v současnosti Kim velmi blízko. Letos v červnu byl Putin na první oficiální návštěvě Pchjongjangu po více než 20 letech. 

Představitelé Ukrajiny dokonce tvrdí, že právě KLDR je aktuálně nejnebezpečnějším spojencem Ruska. Putinovu režimu totiž poskytuje významnou vojenskou pomoc, která prodlužuje válečnou mašinerii na Ukrajině (více se dozvíte v tomto článku). 

Kim Čong-un na začátku letošního roku vyzval k přípravám na válku (2/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.