Bolesti hlavy, horečka a zvracení. Lékaři u lidí objevili nový virus

Vědci z Číny tvrdí, že objevili dosud neznámý virus, který přenášejí klíšťata. Virus podle nich může infikovat nejen zvířata, ale i lidi, píše portál Live Science. Dosud se podařilo odhalit jen několik případů infekce, přesto se experti domnívají, že virus může vyvolat neurologické onemocnění.

Odborný časopis New England Journal of Medicine publikoval studii, ve které vědci upřesňují, že nemoc byla poprvé potvrzena u pacienta v červnu 2019. Stalo se tak ve městě Ťin-čou61letý muž měl horečku, stěžoval si na bolesti hlavy a zvracel. Tyto příznaky se projevily zhruba pět dnů po návštěvě parku ve velkém mokřadu ve Vnitřním Mongolsku, autonomní oblasti severní Číny.

Lékaři okamžitě nasadili antibiotika, ta ale nezabírala a stav muže se velmi rychle zhoršoval. Došlo jim tedy, že musí jít o virovou nákazu. Pacient jim navíc přiznal, že si z parku odnesl klíště. A protože se nakazil v mokřadech, dostal virus jméno WELV​ (vychází to z anglického slova pro mokřad – wetland; pozn. red.).

[chooze:article;value:574445]

Pozdější krevní testy ukázaly, že původcem byl dosud neznámý orthonairovirus. Ten patří do skupiny příbuzných virů, kterými jsou klíšťata běžně infikovaná. Spadá do ní i virus, který stojí za krymsko-konžskou hemoragickou horečkou. Toto vzácné a smrtelné onemocnění se může šířit na člověka prostřednictvím klíšťat, nebo vystavením tělním tekutinám infikovaných lidí. 

Laboratorní výsledky rovněž odhalily, že nemoc může způsobovat i problémy se srážlivostí krve a ničit některé tkáně.

"Virus může přenášet pět různých druhů klíšťat. Bylo by proto na místě zlepšit sledování populace klíšťat," upozornil podle Daily Mail jeden z vědců. Když se  snažili najít i další případy nákazy tímto virem, museli sáhnout do archivů. Tam jich našli 20, z nichž pouze u jediného pacienta byl průběh nemocni velmi vážný.

Vysoká aktivita klíšťat. Hrozí velké zdravotní komplikace (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.