Zubař varuje před chybou, kterou dělají lidé s rovnátky. Hrozí onemocnění dásní

Mezi nejčastější problémy spojené s ústní hygienou patří zánět dásní. Zarudlé a bolestivé dásně jsou jen jednou částí problému, který může vést až ke ztrátě zubů. Prevence je naštěstí jednoduchá. Nezanedbávat ústní hygienu. 

Není to však zaručené. U lidí, kteří nosí rovnátka, se riziko onemocnění výrazně zvyšuje. Vychází to i ze studie, kterou publikoval loni v listopadu tým čínských stomatologů na portálu Nature.

Výzkum se týkal stavu dásní a zubů nositelů rovnátek ve srovnání s lidmi, kteří rovnátka nenosí. Studie trvala šest měsíců a zahrnovala celkem 48 lidí. Lidé s rovnátky byli navíc rozděleni do skupin podle materiálu, z nichž jejich rovnátka byla vyrobená.

[chooze:article;value:573219]

​Výzkumníci se zaměřili na přítomnost dvou bakterií, které způsobují paradontózu, tedy závažný zánět dásní. Jednalo se o druhy Porphyromonas gingivalis a Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Přítomnost obou těchto bakterií se výrazně snížila, když lékaři lidem vyjmuli kovová rovnátka.

Minimalizovat riziko zánětu dásní je však možné i u lidí s rovnátky. Problém je však v tom, jak se lidé o svá rovnátka starají. Běžné čištění totiž naopak může situaci spíš zhoršit. "Čištění rovnátek tvrdým kartáčkem může způsobit drobné škrábance na jejich povrchu, kde se můžou snadno množit škodlivé bakterie," upozornil podle portálu Mirror stomatolog Andrej Bozic.

Bozic tak upozorňuje, že o rovnátka je třeba se pečlivě starat, obzvláště o vyndavací, kde je údržba snazší. Doporučuje je důkladně omývat v čistícím prostředku, a to nejlépe každý den přes noc. K tomu je potřeba využít prostředky vyrobené přímo pro to, aby rovnátka čistily a zároveň co nejméně poškozovaly materiál, ze kterého jsou vyrobeny.

Po jídle je také potřeba rovnátka opláchnout vlažnou vodou, čímž se spláchnou zbytky jídla i bakterie, které by se jinak mohly v rovnátkách množit. Lidem, kteří rovnátka vyndat nemohou, doporučuje Bozic měkčí zubní kartáčky, které nepoškrábou jejich povrch. V žádném případě by pak lidé s rovnátky v ústech neměli používat ústní vodu. Chemikálie v ní obsažené totiž mohou naleptat plasty, čímž se znesnadňuje řádné čištění.

Zubařka poradila, jak si správně vyčistit zuby. Mnoho lidí to dělá špatně (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.