Konflikt eskaluje extrémně rychle. Blízký východ je krok od katastrofy, říká OSN

"Vzhledem k tomu, že region je na pokraji bezprostřední katastrofy, nelze dostatečně zdůraznit, že neexistuje žádné vojenské řešení, které by obě strany učinilo bezpečnějšími," uvedla v neděli speciální koordinátorka OSN pro Libanon Jeanine Hennis-Plasschaertová.

Situace v regionu se den ode dne zhoršuje. Z libanonské i izraelské strany létají každý den rakety mířící na území nepřítele. Podle izraelských úřadů bylo na Izrael od sobotního večera vypáleno přibližně 150 raket, řízených střel a bezpilotních letounů. Raketové útoky přicházely z Libanonu a mířily na sever Izraele, zatímco bezpilotní letouny a řízené střely byly vypáleny z Iráku," uvedl Times of Israel. Většinu střel se podařilo zachytit.

[chooze:article;value:574831]

Při izraelském pátečním náletu na Bejrút se podařilo zabít velitele elitních jednotek Hizballáhu Radwan Force, Ibráhíma Akíla, a další členy Hizballáhu. ​"V posledních dnech jsme Hizballáh zasáhli řadou úderů, které si nedokázal představit," pronesl v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve videoprohlášení. "Pokud Hizballáh nepochopil vyslanou zprávu, slibuji vám, že ji pochopí," dodal podle listu Times of Israel

"Jsme odhodláni vrátit naše vysídlené severní obyvatele bezpečně do jejich domovů. Žádná země nemůže tolerovat raketovou palbu na své obyvatele a na svá města," řekl dále Netanjahu s tím, že ani stát Izrael to nebude tolerovat.

Izrael při útoku na hlavní město Libanonu Bejrút zabil velitele Hizballáhu. Podívejte se na sobotní reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.