Jihočeský hejtman Kuba se pustil do Fialy: Nás volili i lidé, kteří by ODS nevolili

Hned po vítězství vyslal hejtman Kuba jasný vzkaz do vedení ODS. Jeho úspěch je výsledkem jihočeského týmu. "Nemůže někdo v pražské ODS říkat, 'my jsme uspěli v jižních Čechách.' Nás často volili lidé, kteří by ODS nikdy nevolili a kteří by často ani nevolili tu pětikoalici," prohlásil.

S tím ale úplně nesouhlasí předseda strany Petr Fiala. Podle něj je úspěch výsledkem strategie, kterou ODS ve volební kampani zvolila. "Já to nechápu jako rýpnutí. My jsme takto pojali ty kampaně, my jsme neměli žádnou centrální kampaň, my jsme měli kampaně v jednotlivých regionech," reagoval.

[chooze:article;value:575016]

​"Pokud by to byla strategie, tak zásadně neuspěla, protože uspěla v jednom jediném kraji. Já jsem teda o ní nikdy neslyšel, hlavně mi o ní nikdy nikdo neřekl," oponoval Kuba. Jihočeský hejtman se už v kampani od své strany distancoval. A právě billboardy bez značky ODS mu nejspíš pomohly uspět.

"V případě hejtmana Kuby se jedná o vnitrostranickou a dlouhodobou opozici. Jestli ODS zopakuje ten špatný výsledek minulých voleb, tak to může stát i předsedu ODS Petra Fialu hlavu. Martin Kuba má silný mandát ucházet se o křeslo předsedy ODS," vysvětlil politolog Lukáš Valeš.

Hejtman dlouhodobě kritizuje třeba "antibabišovskou" politiku ODS. "V těch minulých sněmovních volbách tahle strategie vedla k vítězství. V těch krajských volbách to jaksi vůbec nemá smysl, protože tam ten Andrej Babiš opravdu ani sám nekandiduje," pronesl politolog Ladislav Mrklas.

Martin Kuba prý ale zatím na post předsedy strany nepomýšlí a neplánuje ani za rok kandidovat do poslanecké sněmovny. "Budu pracovat pro Jihočeský kraj, to jsem slíbil, to hodlám dodržet. Žádnou ambici takovou nemám a neměl jsem," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.