Zpěvačka Kratochvílová o známém hitu. Původně měl 20 slok a byl o něčem jiném

[chooze:gallery;value:37446]

​Jana Uriel Kratochvílová, zpěvačka, textařka, skladatelka. Pro mnohé osoba s velmi výstředním zjevem, kvůli kterému měla velké problémy již v socialistickém Československu. Tehdy se setkávala s mnoha zákazy a omezováním své umělecké tvorby.

Dnes už jí nic nebrání naplno projevit hudební emoce, ale také naplno těšit i šokovat svým nezaměnitelným hlasovým projevem. Kratochvílová vystupuje už léta s kapelou Illuminatika. "My chceme mít něco originálního čili jako Illuminatika máme vždycky nějakou roušku, to může být růže, to může být list, to může být cokoliv, to můžou být kalhotky, a máme třeba vždycky něco nového na hlavě," řekla Kratochvílová.

[chooze:article;value:573706]

​Ano, i pokrývky hlavy jsou tím, bez čeho by se zpěvačka na veřejnosti neukázala a také tím, čím většinou šokuje. Tentokrát redakce Janu odchytila na natáčení snímku Amerikánka, kde byla podpořit režiséra Viktora Tauše.

Společně se vzpomínalo na její nejznámější hit. Song V stínu kapradiny napsala Jana na stromě na Vyšehradě. Původně měl asi 20 slok a jmenoval se Poslední víla. "Bylo to o tom, jak planetu napadli černí krvelační kanibalističtí draci, reptiliáni, já tady mám jednoho jako ochočenýho a pod kontrolou," popsala.

A pak už prý draci začali ničit planetu a vybíjet vše živé. Jediné, co tehdy zbylo, byla jedna víla a ta "otevřela proudy srdce a tím světlem a paprsky ty draky rozpustila a zahnala ven a tím zachránila planetu a všechno". "Když to šlo před komisi, tak zakázali všechny sloky a mě," popsala zpěvačka osud písničky.

[chooze:article;value:571602]

​Dnešní verzi songu ale zná a má rád nejeden z nás. A to včetně zmiňovaného režiséra Amerikánky, pro kterého je Jana velkou inspirací. "Já ji miluji a miluji tu píseň Ve stínu kapradiny. Jana je pro mě jakýmsi symbolem stání si za vlastním, velmi svébytným vnímáním umění, módy. Ona se ocitla v imigraci, když to hodně zjednoduším, v podstatě za to, jak se oblékala," řekl.

To už teď zpěvačku ale trápit nemusí. "Dneska si můžete třeba představit, že jste žirafa nebo že jste cokoliv a to se mi na té nové době líbí. Že začíná být svoboda a že můžete být, co chcete," pochvalovala si.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.