Konflikt na Blízkém východě je příliš drsný už i na USA. Bojí se jakkoliv zapojit

Obavy z vyhroceného konfliktu na Blízkém východě mají už i Spojené státy. Vláda prezidenta Joea Bidena se proto zasahování do situace radši zdržuje. Bojí se totiž, že by mohla situaci ještě víc zhoršit, píše agentura AP.

Američané znervózněli zejména po nedávném útoku, kdy v Libanonu explodovaly tisíce pagerů a vysílaček. Výsledkem bylo přes 3 000 zraněných a 37 mrtvých. I přesto, že útok měl být cílený na bojovníky teroristického hnutí Hizballáh, byli mezi oběťmi i civilisté a děti.

Dříve přitom před další eskalací varovali a snažili se konflikt, v němž na jedné straně stojí Izrael a na druhé teroristické organizace podporované Íránem, mírnit. "Spojené státy teď připomínají ztuhlého jelena na silnici. Ať už říkají a dělají cokoliv, jen reagují na to, co se děje," uvedl pro AP odborník na zahraniční politiku Brian Katulis.

[chooze:article;value:574871]

​Opatrnější přístup má svědčit i o vzrůstajícím pesimismu americké vlády, že se jí podaří konflikt vyřešit diplomatickou cestou. Soustředí se především na problematiku týkající se bojů v Gaze a výměny rukojmí, která by mohla válku ukončit. V případě Hizballáhu útočícího z Libanonu na severu ale podobnou aktivitu už nevyvíjí, píše portál Middle East Online.

Situace v Izraeli se navíc vyostřuje každým dnem i po incidentech s explodujícím komunikačním zařízením. V pátek zahájil Izrael bombardování Libanonu, při kterém se měl soustředit na odpalovací zařízení. Při úderu zemřel jeden z velitelů Hizballáhu Ahmed Wahbi.

Izrael navíc přišel o část podpory v Organizaci spojených národů. Mohlo za to video ze Západního břehu Jordánu, kde byli natočeni údajní izraelští vojáci, kteří měli skopávat ze střechy domu tři popravené muže. OSN záběry na videu odsoudila, píše portál Guardian.

Hnutí Hizballáh chystá odvetu. Izrael podle něj překročil všechny červené linie:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.