Nebezpečí od domácích mazlíčků. Děti můžou nakazit ošklivou nemocí

"Syn chytil od morčat plíseň. Vůbec jsem nevěděla, že je to možné. Ani naše pediatrička tuto nemoc neznala. Přitom je to prý poměrně časté. Je to nějaká dermatofytóza. Synovi kvůli tomu vypadaly vlasy na třetině hlavy a udělala se mu vyrážka," upozornila redakci paní Michaela. Spolu s tím zaslala také fotku nemocného dítěte.

​Děje se to často, přiznává lékařka

Že jde o trochu přehlížený problém potvrzuje také dermatoložka Monika Arenbergerová. "Setkáváme se s tím poměrně často. Děti většinou na plísňová onemocnění netrpí, ale infekce od domácích mazlíčků jsou výjimka," tvrdí lékařka. "Je ale pravda, že se o tom moc nemluví," dodala.

Za tato onemocnění podle ní můžou vláknité houby, zejména právě dermatofyta. Děti se jimi většinou nakazí kvůli tomu, že se se zvířátky mazlí. Během toho se ale na jejich kůži přenesou houbové spory, které pak vyvolají infekci.

[chooze:article;value:574570]

"Hodně často to vídám na obličeji, protože si dají to zvíře, třeba křečka, k hlavě. Často se ta plíseň uchytí také ve kštici, kde se navíc poměrně rychle šíří. Za týden může vzniknout zasažené místo o velikosti dlaně," říká Arenbergerová. Rodiče by podle ní měli naučit děti, aby ke zvířatům nedávaly hlavu a obličej a po kontaktu s mazlíčkem si umyly ruce.

Pokud už nemoc vypukne, neměli by ji podle lékařky podceňovat. Velmi dobře se totiž šíří. "Je vhodné to řešit včas a poměrně razantně," zdůraznila. K léčbě se většinou používají antimykotika spolu s různými desinfekčními prostředky.

Na zvířatech nemoc často nepoznáte, upozorňuje veterinářka

Pokud jde o zvířata, četnost podobných infekcí záleží na druhu domácího mazlíčka. "U psů a koček to moc časté není, i od nich se ale člověk může nakazit. V poslední době to vídáme právě u morčat nebo třeba u ježků. Nakazit se můžou i další hlodavci nebo třeba králíci," říká viceprezidentka Komory veterinárních lékařů ČR Hana Horáková.

Ne vždy je přitom poznat, že je zvíře nakažené. "Bohužel, často ta infekce může probíhat skrytě a projeví se to třeba až po nějaké stresové události, nebo když to zvíře onemocní s něčím jiným a jsou mu nasazena antibiotika," upozorňuje Horáková.

Když se nemoc projeví, je to většinou vypadáváním chlupů. "Bývá to v oblasti hlavy nebo na tlapkách, ale může to být prakticky kdekoliv. Často jsou to nejdřív malé flíčky, které se pak šíří," dodává veterinářka s tím, že změny na kůži zvířete nejsou v těchto případech symetrické. "Dělají se tam také takové bělavé krusty," doplnila.

[chooze:article;value:571587]

Podobné projevy může mít ale například také svrab. I proto by podle Horákové měli majitelé zvířátka s podobnými problémy zajít vždy k veterináři, který provede odbornou diagnózu.

Předcházet tomu, že se zvíře nakazí, se ale v podstatě nedá. Často totiž přichází do rodiny už nakažené od chovatele nebo ze zverimexu, kde se nakazí od ostatních zvířat. Naopak přenos infekce z podestýlky je podle zvěrolékařky vzácný.

Léčba je pak poměrně náročná, její součástí jsou totiž opakované koupele zvířete s protiplísňovým šamponem a trvá většinou od čtyř do šesti týdnů. "Lidé by se ale neměli pokoušet tu infekci léčit sami," zdůrazňuje Horáková. Hrozí totiž, že by zvíře mohlo zůstat dál nakažené.

V Česku chybí veterináři. Největší obtíže mají zvířecí pohotovosti (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.