Zahrádkář prořezával keř, skončil vážně popálený. Nikdy jsem o tom neslyšel, říká

Neobvyklým způsobem se před pár dny zranil pan Martin ze Slovenska. Na své vlastní zahradě při prostřihování keřů přišel k ošklivým popáleninám. Mohla za to překvapivě míza z fíkovníku.

Ta se totiž panu Martinovi dostala na kůži. Chvíli poté jej zasažené místo začalo bolestivě pálit a tvořily se mu tam zarudlé kruhy. "Nikdy jsem o ničem podobném neslyšel, dokud se mi to nestalo na vlastní zahradě. Když jsem si to později hledal na internetu, padl jsem z toho na zadek," řekl pro portál tvnoviny.sk pan Martin.

Na kůži se mu hned na několika místech utvořily zarudlé boláky, utrpěl totiž popáleniny druhého stupně. Ty vznikly poté, co se mu míza dostala na kůži a následně byla vystavená přímému slunci. Zranění si vyžádalo ošetření v nemocnici. 

[chooze:article;value:569189]

​Příčinou popálenin bylo takzvané mléko fíkovníku zvané latex, které může za určitých podmínek způsobit bolestivé rány. "Latex obsahuje různé látky, které v tomto konkrétním případě vyvolaly alergickou reakci. Rostliny ho používají k tomu, aby odradily býložravce," vysvětlil botanik Pavol Eliáš.

Alergie na latex, který je základem řady gumových výrobků, se může objevit i u jinak zcela zdravých lidí. Bílkoviny v latexu mají totiž potenciál způsobovat astma i jiné kožní nemoci. V obzvlášť závažných případech může dojít i k anafylaktickému šoku, který může končit smrtí, varuje Národní zdravotní informační portál.

Nejčastěji se s alergií na latex setkávají zdravotníci, pokud však lidé pracují s rostlinami, jako je například fíkovník, mohou se s latexem setkat i jinde. Latex je tekutinou zpravidla bílé barvy, může však být i bezbarvý, což znesnadňuje jeho odhalení na lidské kůži.

V případě alergické reakce na latex, jakou utrpěl pan Martin, pomáhají antihistaminika ke zmírnění alergie. Ta může člověku předepsat lékař. Samotná alergie zatím léčit nelze, alergolog ale může pomoci zmírnit její dopady.

Počet alergiků roste, mladí lékaři ale nemají o obor zájem (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.