Rusko o chystaném vpádu Ukrajinců do Kurské oblasti vědělo. Nic to nezměnilo

Ukrajincům se podařilo získat dokumenty, které odhalují, že ruské vedení očekávalo vpád ukrajinských jednotek do Kurské oblasti několik měsíců před tím, než se tak stalo. V pátek o tom informoval deník Guardian. O to komičtěji působí panika, která ruské jednotky zachvátila v prvních dnech po vpádu Ukrajinců.

Dokumenty, které ukrajinská armáda dle svých slov zabavila na opuštěných ruských pozicích, obsahují plány na zabránění ruské invazi, ale i obavy o morálku ruských vojáků v regionu, které zesílily po sebevraždě vojáka, který měl mít v důsledku služby v ruské armádě dlouhodobě deprese. Velitelé dokonce dostali pokyn, aby vojáci denně sledovali ruská státní média, aby si tak udržovali dobrou psychickou kondici.

[chooze:article;value:574365]

​Guardian nemohl nezávisle ověřit pravost dokumentů, ačkoli nesou znaky pravé komunikace ruské armády, píše deník. Nejstarší dokumenty pocházejí z konce roku 2023, zatímco ty nejnovější se datují šest týdnů před ukrajinským vpádem na začátku srpna.

Jedním z cílů ukrajinské ofenzivy v Kurské oblasti bylo podle Kyiv Post odklonit část ruských jednotek z východní Ukrajiny. To se podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského povedlo – z hlavní frontové linie se muselo přesunout na 40 tisíc ruských vojáků.

Vývoj situace v Kurské oblasti rozebral minulý týden ve vysílání TN Live bezpečnostní analytik Jakub Drmola:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.