Putinova armáda se hroutí. Už mu to řeklo i jeho ministerstvo obrany

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) se na jaře snažili představitelé ruského ministerstva obrany využít Putinova znovuzvolení prezidentem pro válečné účely. Ministerstvo chtělo využít veřejné podpory prezidenta k ospravedlnění nové mobilizace, uvádí zdroje deníku seznámené s děním v Rusku.

Putin měl ale takovou myšlenku odmítnout s tím, že chce, aby se rekrutovali jen dobrovolníci. V červenci se tuto snahu snažil posílit zvýšením odměny pro nové rekruty na 400 tisíc rublů, což odpovídá asi 100 tisícům korun.

[chooze:article;value:574408]

Ruské ministerstvo obrany má ale podle WSJ mít problémy s nedostatkem vojáků i nadále. To se projevuje i tím, že země není schopná podniknout zásadnější protiofenzivu v Kurské oblasti od srpna částečně obsazené Ukrajinou. "Stále více lidí říká, že mobilizace je nevyhnutelná," uvedl jeden ze zdrojů WSJ.

"Problémy Ruska jsou stále palčivější. Vzhledem k tomu, že se ruské jednotky silně angažují při dobývání východoukrajinského města Pokrovsk, se Rusko obrátilo na mladé a nezkušené brance a stáhlo vojáky z jiných částí frontové linie na Ukrajině, aby bránili ruské území,“ píše WSJ.

[chooze:article;value:574620]

Deník rovněž poznamenává, že Kreml se obává, že další mobilizace by mohla narušit rovnováhu ve vnímání války ruskou veřejností. To by pro Putina znamenalo politické riziko. Hrozit by mohla i situace podobná roku 2022, kdy před mobilizací z Ruska uprchly statisíce lidí.

V červnu Putin uvedl, že počet vojáků zapojených do ruské války na Ukrajině je téměř 700 000. To je více než polovina všech aktivních vojáků.

Dalším dokladem snahy o získání většího množství bojovníků je dekret, který Putin podepsal v pondělí. V něm ruské armádě nařídil navýšit počet vojáků o 180 tisíc na celkový počet 1,5 milionu, reportuje web Euronews. Tamější vláda dostala za úkol zařídit financování snahy.

[chooze:article;value:574718]

K předchozímu zvýšení počtu ruských vojáků došlo loni v prosinci. Tehdy Putin dekretem stanovil celkový počet ruských příslušníků armády na přibližně 2,2 milionu, z toho 1,32 milionu vojáků. BBC se mělo podařit potvrdit přes 70 tisíc úmrtí ruských vojáků na Ukrajině. Celkové ztráty včetně zraněných a zajatých mají přesahovat 600 tisíc, píše Euronews.

USA a Británie v září jednaly o použití zbraní v Rusku. Putin vyslal varování (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.