Vědci chtějí zrušit tradiční britskou pintu. Klesne tak spotřeba piva, tvrdí

Britové pivo konzumují v pintových sklenicích už od 17. století. Je to přitom nejobjemnější míra v Evropě  v přepočtu 563 mililitrů. To by teď chtěli zarazit akademici z Cambridgeské univerzity.

Zjistili, že lidé mají tendenci se držet počtu vypitých sklenic piva raději než konkrétního objemu. Proto v podnicích, kde pinty dočasně nahradily dvoutřetinovými sklenicemi, klesla průměrná spotřeba piva o deset procent.

[chooze:article;value:569699]

"Tady je hodně oblastí, kde nabízí dvě třetiny místo půl litru. Asi je to pro vás lepší, nevypijete toho tolik," domnívá se jeden ze zákazníků.

Pokles množství vypitého piva se lidem většinou líbí. Zásadně se ale zákazníci staví proti vládním zásahům. "Myslím, že lidé by stejně měli mít možnost volby. Ale nemám problém s tím, když někam přijdu a jsou tam jenom dvě třetiny. Většinou to znamená, že pro to mají nějaký důvod," dodal host.

Labouristé prý žádné vládní zásahy zatím nechystají, pinta je podle některých národním symbolem. "Hospody jsou místem, kde se lidé scházejí – v jistém smyslu jsou veřejným statkem," nechal se slyšet jeden z poslanců.

Vědci ale tvrdí, že pro snížení konzumace alkoholu, a tím i zdravotních rizik s ní spojených, je legislativa nutná. "Pokud to nebude předmětem nějakých regulací, pak hospody ani bary touhle cestou sami od sebe nepůjdou," vysvětlila autorka studie Theresa Marteauová.

Pokusy o zavedení menších sklenic na víno přitom byly už dříve úspěšné – například během experimentu se změnou velikosti sklenic na víno se konzumace snížila o sedm procent.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.