Začínají krajské a senátní volby. V některých zaplavených obcích je zajistí stát

V České republice se konají v pátek a v sobotu krajské a senátní volby. Volební místnosti se dnes otevřou ve 14:00, lidé tento den mohou k volebním urnám až do 22:00. V sobotu volby pokračují od 8:00 do 14:00. Senátní volby pak budou pokračovat příští víkend druhým kolem. 

Letos ale volby poznamenaly záplavy, kvůli kterým je řada obcí zdevastovaná, lidé po opadnutí velké vody uklízejí, bojují s bahnem, špínou nebo nedostatkem pitné volby. Starostové v těchto oblastech proto chtěli, aby se volby odložily, vláda ale jejich volání nevyslyšela. 

"Určitě mají lidé v těch zasažených regionech jiné starosti. Vím to, protože jsem s řadou z nich mluvil. Na druhou stranu je i v těch nejpostiženějších oblastech možné volby zorganizovat. Takže se v pátek a v sobotu uskuteční. Ty podmínky pro to, abychom je posunuli, nebyly naplněny," uvedl ve čtvrtek ve vysílání předvolebního speciálu pořadu Napřímo premiér Petr Fiala (ODS)

[chooze:article;value:574676]

Posunutí voleb by podle něj muselo předcházet vyhlášení nouzového stavu na území celé České republiky a následně změna zákona, kterou by musely projednat obě komory Parlamentu. Podobný krok by navíc podle něj mohl legitimitu voleb ohrozit. "V maximálním případě se ten problém s volbami týká 35 obcí z více než 6 000 na území České republiky," zdůraznil předseda vlády.

Ministerstvo vnitra pěti obcím, které povodně zasáhly nejvíce, při organizaci voleb pomůže. Lidé, kteří při záplavách přišli o doklady, si mohli ve zrychleném řízení požádat o doklady nové. Podle resortu vnitra tak učinilo něco málo přes sto občanů, kterým bude občanský průkaz doručen do začátku voleb.

Kromě problémů v zaplavených oblastech řeší nečekanou situaci například v Karlovarském kraji. Někteří voliči tam obdrželi do schránek chybné sady volebních lístků pro volby do krajského zastupitelstva. Některé v nich přebývají, jiné zase chybí. Podle ministerstva vnitra problém způsobila tiskárna a bezchybné sady by měly být k dispozici v pátek a sobotu ve volebních místnostech.

Krajské volby jsou ve 13 krajích, v Praze se v krajských volbách nevolí. V hlavním městě se volby do zastupitelstva konají společně s komunálními volbami. Senátní volby se týkají 27 obvodů.

V 15 obcích dnes začnou spolu s volbami do krajských zastupitelstev a do Senátu také referenda o místních záležitostech. Nejčastěji v nich lidé budou rozhodovat o výstavbě větrných a fotovoltaických elektráren.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.