Srážka vlaků v Praze: Ve vězení mohou skončit oba strojvedoucí

Zlomeniny, odřeniny, naraženiny a šrámy. Nikdo sice nepotřeboval vyprostit, situace ale byla i tak náročná. "Byli tam lidé, kteří chodili po vlaku a řvali. Byly tam děti, které řvaly, ale bylo tam i několik lidí, kteří seděli, nereagovali na nic, byli úplně v šoku," popsal situaci po nehodě policista Dominik Kába.

Počet zraněných lidí se nakonec zastavil na čísle 35. Pomoc komplikoval těžký terén. "Vlak byl plný, protože jel brzo ráno," sdělil jeden z cestujících.

Už ve středu bylo patrné, že nehodu nejspíš způsobil strojvedoucí soukromého dopravce. Byl v zácviku, projel návěstidlo a narazil do stojící soupravy Českých drah. Její strojvedoucí byl ale podle dechové zkoušky pořádně pod parou. Ukázala skoro dvě promile.

[chooze:article;value:574410]

​"Abychom s tímto strojvedoucím mohli provádět úkony trestního řízení, museli jsme kvůli jeho stavu několik hodin počkat," sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. Ve vězení mohou skončit oba muži, a objasnit se musí také role instruktora u strojvedoucího v zácviku. Škoda z nehody jde do desítek milionů.

České dráhy kontrolují své strojvedoucí kvůli alkoholu pravidelně. Teď prý ale kontroly ještě zintenzivní. "Budou probíhat v kterýkoliv okamžik výkonu služby těch strojvedoucích," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Od začátku letošního roku provedli kontroloři Českých drah 47 tisíc kontrol. Opilý prý nebyl ani jeden strojvůdce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.