Landsman: Z lidovce jsem udělal předsedu homosexuálů. Hrozila žaloba

Nejslavnějšími počiny Landsmana jsou asi knihy ze série Deníček moderního fotra. S těmi začal, když byl na rodičovské dovolené, a vznikl podle nich i film. "Mně se neudělalo mlíko, takže já jsem v noci nevstával. Tam si myslím, že se láme chleba. Byl jsem trochu víc vyspalý než matky, které každé dvě hodiny kojily v noci. Takže tím pádem jsem měl energii v noci ještě něco psát," vysvětlil.

Přestože už jeho otcovská svědectví jsou velmi humorná, nebojí se ani vyložené satiry. Vytvořil podle jeho slov první "autorizovaný hanopis" Někdo mě má rád, kde se obouvá do mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. "Jemu se to líbilo. Z nějakého důvodu byl rád, že si z něho děláme nehezkou srandu. Takže nám podepsal, že nás nebude žalovat, že to autorizuje, a my jsme čuměli," řekl o knize.

[chooze:article;value:571332]

V jiných případech se ale jeho vtipy s takovým pochopením nesetkaly. "Jak píšu různé články do Reflexu a tam si vymýšlím různá jména, tak jsem si vymyslel jméno, které nebudu říkat, vymyslel jsem si postavu předsedy Českého svazu homosexuálů. Vymyslel jsem jméno, které mi přišlo adekvátní k předsedovi Českého svazu homosexuálů," uvedl spisovatel.

"Ten článek vyšel a majitel toho jména, které jsem si já vymyslel, existuje a byl to krajský zastupitel Pardubického kraje. Kontaktoval mě, že to je nepřípustné, že tam z něj mají všichni v práci legraci, že to dehonestuje jeho jméno. Ještě to byl lidovec, takže křesťan, a najednou by byl předseda Českého svazu homosexuálů," pokračoval.

[chooze:article;value:567231]

"Přes to nejel vlak. Myslím, že tam byla možná i žaloba ve vzduchu. Tak jsem to pak musel žehlit, musel jsem se omluvit a vysvětlit mu, že jsem si vymyslel jméno a zrovna to jméno existovalo," dodal. I tak ale prý Landsman nezměnil nic na tom, že si vymyšlená jména nekontroluje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.