Automat na letišti zveřejňoval telefonní čísla cestujících. Patřil taxislužbě

Taxislužba na pražském letišti je v posledních dnech často skloňovaným tématem. Poté, co letiště označilo cestující, kteří nechtějí pro přivolaní taxíku zadávat své osobní informace do digitálních terminálů, za impulzivní, se objevil další problém, který dává odpůrcům digitálního řešení za pravdu.

"Ten automat tyto informace sděluje všem, kdo k němu přijdou," upozornil na síti X její uživatel Filip Fuchs. Ve zveřejněném videu je vidět, jak digitální kiosek nabízí k opětovnému zadání e-mailové adresy a telefonní čísla, která do něj byla dříve zadána.

Video se objevilo pod příspěvkem někdejšího předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který systém firmy Uber, jež tamní taxi provozuje, dlouhodobě kritizuje a v němž se pozastavoval právě nad podivnou formulací letiště o "impulsivních cestujících" v dopise oslovujícím další provozovatele taxislužeb.

[chooze:article;value:573529]

Pražské letiště o problému s terminály ví. Prý za něj ale nemůže. "O potížích s kioskem služby Uber Airport, který zobrazoval e-maily a telefonní čísla předchozích uživatelů, jsme dnes ráno byli informováni na základě podnětu od jednoho z cestujících," sdělil v úterý TN.cz zástupce mluvčí Letiště Praha Jiří Hannich.

"Neprodleně jsme o této věci informovali společnost Uber, jež dané kiosky na letišti provozuje, a požádali její zástupce o zjednání nápravy. Podle dostupných informací jde o ojedinělou softwarovou chybu, jež vznikla aktualizací systému," tvrdí mluvčí dále.

[chooze:article;value:572757]

"Tato softwarová chyba se týkala dvou z deseti kiosků Uber Airport, které se na letišti vyskytují. Tyto byly dočasně postaveny mimo provoz. Společností Uber jsme byli ujištěni, že k opravě a opětovnému zprovoznění chybových kiosků dojde během úterního odpoledne. Situace nevznikla naší vinou, přesto nás velice mrzí a cestujícím se za ni omlouváme," dodal.

Uber chybu přiznává. "V úterý jsme zaznamenali problém, který se týkal dvou z deseti kiosků na pražském letišti, kde byly při objednávání jízdy neúmyslně nabídnuty dříve zadané e-mailové adresy a telefonní čísla. Tento problém byl způsoben automatickou aktualizací softwaru a byl již plně vyřešen," tvrdí Iwona Kruková z tiskového oddělení společnosti.

"I nadále dbáme na ochranu osobních údajů a dodržování všech platných zákonů, včetně GDPR, a zavedli jsme opatření, která budou podobným problémům v budoucnu předcházet," ujišťuje zákazníky Kruková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.