Kotlíkové dotace jsou u konce. Vysokým pokutám se ale lidé mohou vyhnout

Od 1. září už kraje nerozdávají kotlíkové dotace, které mají lidem pomoci s výměnou neekologických kotlů za novější a úspornější alternativy. Současně ale také začalo ministerstvo životního prostředí s kontrolami. Lidem, kteří doma tak stále mají kotle na tuhá fosilní paliva 1. a 2. třídy, nyní hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Podle údajů ministerstva však v Česku stále zbývá několik desítek tisíc kotlů, které už zákon neumožňuje provozovat. Jedná se především o kotle vyrobené před rokem 2000. Ani po ukončení vydávání kotlíkových dotací však nejsou lidé bez šance.

[chooze:article;value:561727]

​Lidé totiž stále mohou požádat o příspěvek na výměnu kotle, i když bude nižší, než býval u kotlíkových dotací. Zažádat o něj mohou elektronicky přes portál Státního fondu životního prostředí České republiky.  

Na portálu se mohou zájemci o dotaci přihlásit do některého z dotačních programů. Záleží přitom na účelu výměny i na finanční situaci domácnosti. Ministerstvo také dává rozdílné částky podle toho, jaký kotel budou zájemci pořizovat.

Senioři, invalidé či nízkopříjmové domácnosti mohou čerpat z programu Nová zelená úsporám Light. V rámci něj dostanou peníze na nový kotel předem. Dostat z něj mohou až 110 tisíc na kotel na biomasu, až 150 tisíc na tepelné čerpadlo a až 50 tisíc na lokální kamna na biomasu.

[chooze:article;value:569708]

​Běžné domácnosti, které nemají finanční problémy, ale zároveň se nechystají na rozsáhlou rekonstrukci, mohou o příspěvek zažádat v rámci programu Nová zelená úsporám Standard, kdy jim bude pouze proplacena útrata. Získat zde mohou lidé až 90 tisíc na kotel na biomasu, až 130 tisíc na tepelné čerpadlo, až 35 tisíc na lokální kamna na biomasu a až 30 tisíc korun na napojení na centrální vytápění.

Poslední kategorií jsou lidé, kteří chtějí vyměnit kotel v rámci renovace obydlí. Pro ně funguje program Oprav dům po babičce, který na nový kotel přispěje předem. Získat zde je možné až 100 tisíc korun na kotel na biomasu, až 140 tisíc korun na tepelné čerpadlo, až 45 tisíc korun na lokální kamna na biomasu a až 40 tisíc korun na napojení na centrální vytápění.

Ministerstvo slibuje navíc bonusy pro lidi, kteří správně naplánují renovace. Za dodatečná úsporná opatření, jako například kvalitnější izolaci, dostanou bonus dalších 10 tisíc korun. Ve znevýhodněných regionech se navíc dotace může navýšit o 10 %.

O změně pravidel mluvil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) už letos v červnu (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.