Extrémní počasí vzalo útokem celý svět. Všechny jevy spolu souvisí, říká expert

[chooze:gallery;value:37351]

​Střední Evropa

Aktuální extrémní srážky nejsou jen problémem Česka. Náročný víkend čeká i okolní země. Vydatné deště trápí i Polsko. Nejhorší situace bude zřejmě na jihu. V Dolnoslezském a Opolském vojvodství na hranicích s Českem je vyhlášený nejvyšší stupeň nebezpečí. Srážky zřejmě ustanou až v pondělí.

V případě Slovenska, jak připomíná portál tvnoviny.sk, záplavy hrozí zejména na západě země a v povodí Moravy. "Musíme přijmout preventivní opatření, abychom co nejvíce eliminovali rizika a po skončení srážek byli připravení na odčerpávání vody," prohlásil už v týdnu tamní ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. 

Nejhorší počasí v Rakousku vychází na Dolní Rakousko, což je spolková země na hranicích s Českem a Slovenskem. Podle rakouského webu Heute meteorologové očekávají, že na metr čtvereční dopadne až 250 litrů vody, ve Vídni a okolí 100 až 150 litrů. Pro srovnání, za celé září obvykle spadne v okolí Vídně asi 65 litrů na metr čtvereční.

Počasí jinde ve světě

Extrémní počasí ale aktuálně není jen záležitostí Evropy. Drsné podmínky panují prakticky po celém světě. Jihovýchodní Asii ničí tajfun Yagi. Sesuvy půdy, které způsobil, zabily nejméně 200 lidí, jak píše francouzský web France24. Mezi nejvíce postižené země patří Vietnam, Laos, Thajsko a Myanmar.

[chooze:article;value:573796]

​Saharskou poušť zase v předcházejících týdnech nečekaně zalily vydatné deště. Jednalo se především o jihozápadní část pouště. Pršelo tam i několik dní v kuse, uvedl portál Newsweek.

A na americkou Louisianu tento týden dorazil hurikán Francine. Podle amerického webu USA Today se musí lidé vypořádávat se záplavami a výpadky energií. Mezi meteorology panují obavy, aby Francine nespustila sérii tornád ve Spojených státech.

Na vině je klimatická změna

"Většina hydrologů se shoduje v tom, že klimatická změna se obecně propisuje i do těchto extrémů. Samozřejmě je tam i větší dynamika, to je bez diskuze. Na druhou stranu, situace, která je teď tady, vždy vzniká nějakým regionálním mechanismem. Množství vláhy, která se k nám dostává, je reakcí třeba na ty vysoké teploty, které jsme tady měli. Takže ta změna je potom dynamická a rychlá," objasnil pro TN.cz expert v oboru hydrodynamického modelování, hydrologie a monitoringu v oblasti hydrauliky otevřených koryt a povrchového odtoku z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR Evžen Zeman.

[chooze:article;value:573476]

​Okolní státy si musí poradit i s vodou z Česka

Téměř všechny vodní toky v České republice pramení v tuzemsku. Pokud v Česku mohutně prší stejně tak jako v okolních zemích, tak se tyto státy nemusí vypořádávat jen s vodou spadlou na svém území, ale ještě navíc s tím, co k nim přiteče od nás. Proto vznikají i různé mezinárodní komise kvůli nutné spolupráci.

Makarská je pod vodou, ze silnic jsou řeky. Tohle jsme nikdy neviděli, žasnou lidé (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.