Návrhář, kuchař, Rom a gay Pavel Berky: Předsudků se nezbavíme, jen se to ututlá

Přestože Berkyho pravděpodobně více lidí zná spíš jako semifinalistu soutěže MasterChef Česko, je i úspěšným módním návrhářem. "Vůbec nevím, kde se to vzalo. V rodině nemáme slavného návrháře, ani nikoho, kdo by se věnoval módě. Ale já jsem k tomu nějak tíhnul už od malička. Pamatuji si, že jsem si kreslil návrhy do sešitu na základní škole," řekl.

Později se vydal módu studovat i na střední školu, a to i přestože jeho rodiče jsou oba zdravotníci. "Byli úplně úžasní, protože oni mně i sestře dávali naprosto volné pole. Prostě dělejte si, co chcete, ale dělejte to maximálně dobře," popsal. "Jsou dodnes moji fanoušci číslo jedna," dodal.

[chooze:article;value:567530]

Díky volbě oboru se prý ani nesetkal s velkými předsudky vůči tomu, že je Rom a gay. "Tím, že jsem studoval ty umělecké školy, tak ti studenti a celkově ti lidé na té škole jsou možná trošku jinak nastavení. Možná, kdybych šel na kuchaře-číšníka, tak by to bylo trošičku jiné," uvedl.

Ve společnosti se s předsudky ale setkává. Že by se jich lidé dokázali zbavit, si nemyslí. "My se toho nemůžeme zbavit, ani se toho nezbavíme. Ono se to nějak ututlá, pak to zase vyjde na povrch. Ale musíme vždycky maximálně udělat všechno pro to, aby se to zmírňovalo," popsal svůj názor.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.