Vláda projedná klíčovou reformu zdravotnictví. Opozice novelu kritizuje

"Novela přináší významné benefity především pro pacienty. Pacientům nově garantujeme základní síť lékařské pohotovostní služby, zároveň má být odpovědnost za organizaci a zajištění pohotovostních služeb přesunuta z krajů na zdravotní pojišťovny, které mají více kompetencí k zajištění náležité dostupnosti zdravotních služeb. Tím zároveň dochází k výraznému odbourávání administrativní zátěže dopadající na krajské úřady, právě na základě přenesení odpovědnosti za organizaci a zajištění pohotovostních služeb," řekl k novele zákona o zdravotních službách ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Změny čekají například na pacienty, kteří měli problém se dostat na následnou lůžkovou péči. Ti by to nyní měli mít jednodušší. "Následná lůžková péče je určena pacientům s funkčním potenciálem ke zlepšení jejich zdravotního stavu, kteří ovšem dočasně nejsou schopni pobytu ve vlastním sociálním prostředí bez poskytování nepřetržité zdravotní péče. Za dosavadního právního stavu existovaly indikační nejasnosti ohledně možnosti hospitalizace pacienta do následné lůžkové péče," vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:567914]

Do zdravotní dokumentace uvidí více lidí

Co se týče práv pacientů, rozšiřuje se například okruh osob, které budou mít přístup ke zdravotní dokumentaci pacienta i bez jeho souhlasu. Nově do ní budou moci nahlížet v některých případech státní zástupci.

"Jedná se zejména o situace, kdy školské zařízení s odkazem na obsah lékařské zprávy omezuje práva dětí, nejčastěji právo opustit samostatně se souhlasem pedagogického pracovníka zařízení za účelem vycházky, právo na udržování kontaktu s osobami odpovědnými za výchovu a dalšími blízkými osobami a vlastnické právo," přiblížil Jakob.

K dokumentaci se dostanou nově také monitoři a auditoři klinických hodnocení a členové etických komisí, kteří vykonávají dohled nad daným klinickým hodnocením.

[chooze:article;value:573071]

Rodiče už nebudou mít hlavní slovo

Obměny se dočká také situace, kdy je dospělý pacient či pacientka ve stavu, kdy o sobě nemůže rozhodovat. Pokud nemá manžela, manželku či registrovaného partnera, lékařský postup schvalují rodiče.

"Toto se ovšem nejevilo jako přiměřené, jelikož v praxi nastávaly situace, kdy životní partner pacienta, který ovšem nemusel být nutně manželem/registrovaným partnerem, byl právní úpravou upozaděn před rodičem, se kterým daný pacient ovšem nemusel mít tak silné pouto. Tuto diskrepanci stávající úpravy řeší návrh komplexní novely zákona o zdravotních službách v tom smyslu, že fakticky umožňuje, aby souhlas v takovém případě udělila (vedle rodičů) i jiná osoba blízká (druh/družka)," vyjasnil Jakob. Situaci, kdy mají na další postup rodiče či partner rozdílný názor, ale zákon neřeší.

Podle ministerstva je v novele také zásadní zakotvení nemocničních ombudsmanů, díky kterému budou moci poskytovatelé zdravotní péče a krajské úřady efektivně řešit stížnosti a podněty pacientů přímo v nemocnicích. Pacient také bude lépe informován o ceně poskytovaných zdravotních služeb. Tato informace bude více závazná, stejně jako ceník poskytovaných zdravotních služeb.

[chooze:article;value:571491]

​Důkaz neschopnosti, kritizuje opozice

Opozice ale není z novely příliš nadšená. "Podle mého je to další důkaz naprosté neschopnosti této vlády a ministra Válka. Opět se nám tu opakuje situace se stavebním zákonem, kdy nám ministr předkládá nedostatečně projednanou novelu zákona, která zasahuje do celé řady oborů a odvětví zdravotnictví. I když uznávám, že na začátku byl možná dobrý úmysl, tak výsledek je tristní a místy připomíná spíše sbírku poznámek různých zájmových skupin než výsledek dlouhodobé práce," okomentoval chystanou novelu stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

Jako příklad uvedl Farhan fakt, že zákon nepočítal s dlouhodobou péčí u lidí doma, což považuje za ukázku zastaralého vnímání zdravotní i sociální služby. "Za vrchol absurdity pak považuji, že v návrhu zákona byla pasáž, která umožňovala například policii přístup k zdravotní dokumentaci všech občanů. Už nyní je jasné, že projednávání novely zákona se kvůli řadě připomínek prodlouží," dodal Farhan.

Návrh zákona má ve středu projednat vláda na svém zasedání. Pak teprve zamíří do Poslanecké sněmovny.

Lékaři jsou naštvaní na vládu. Hrozí hromadné výpovědi z přesčasů (10/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.