Německo chce vracet na hranici migranty. Rakušané je nepřevezmou

Rakousko se rázně postavilo proti migrantům. Rozhodnutí Německa prý chápe, ale přijímat odmítnuté uprchlíky nehodlá. "Rakousko nepřijme lidi, které odmítlo přijmout Německo," vzkázal rakouský ministr vnitra Gerhard Karner.

Uzavřít hranice přitom v Schengenském prostoru není jen tak. Německá vláda prý ale své rozhodnutí dopředu oznámila Evropské komisi.

"Pokračujeme v tvrdém postupu proti nelegální migraci. Náš bezpečnostní balíček mimo jiné počítá s důslednou deportací pachatelů násilných trestných činů," řekla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. "Musíme posílit kontroly na našich státních hranicích," dodala.

[chooze:article;value:573237]

Podle mluvčí Evropské komise pro vnitřní záležitosti, migraci a vnitřní bezpečnost Německo nejedná v rozporu s Evropskou unií. "Členské státy mohou bez problémů odmítnout vstup na hranicích. Členské státy musí mít kontrolu nad svými hranicemi," uvedla Anitta Hipperová, mluvčí Evropské komise pro vnitřní záležitosti, migraci a vnitřní bezpečnost.

Co ale bude s odmítnutými uprchlíky, je zatím velká neznámá. "Chybí reforma, ona už je schválená, ale až za dva roky začne účinkovat, ta by jasně stanovila, který stát je za co odpovědný. Tohle je tak trochu šedá zóna a může to podkopat důvěru Schengenu," varoval zástupce ředitele think-tanku Europeum Viktor Daněk.

"Myslím, že je to opravdu znepokojující, co se v Německu děje. Ale domnívám se, že s hraničními kontrolami v podstatě ničíme celý Schengenský systém. Myslím, že jsou lepší cesty, jak zajistit lepší regulaci migrantů. Ale vnitřní hraniční kontroly jsou katastrofa," prohlásila europoslankyně Anna Cavazziniová. "To, co se německá vláda snaží směrem k veřejnosti, vnímám spíš jako snahu uklidnit veřejnost," podotkl Daněk.

[chooze:article;value:572833]

"Pokračování dosavadních opatření na česko-německé hranici pro Českou republiku neznamená žádnou změnu. Situace v oblasti nelegální migrace je v České republice důsledně monitorována," oznámilo české ministerstvo vnitra.

Snahy o zpřísnění migrační politiky v Německu přišly po srpnovém teroristickém útoku v Solingenu, kde uprchlík ze Sýrie nožem zabil na městských slavnostech tři lidi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.