Srážka letadel na dráze v Atlantě. Jedno useklo druhému křídlem ocas

Kolize se stala při pojíždění před odletem. Větší z letadel Airbus A350 mělo namířeno do Tokia. Křídlem narazilo do menšího stroje Bombardier CRJ 900, který se připravoval k odletu na vnitrostátní lince do Louisiany, uvedla agentura AP.

Náraz utrhl letadlu celý ocas, který zůstal viset z boku. "Právě jsem si všiml, že ocas na CRJ (Bombardier) chybí," cituje AP ze záznamů řízení letového provozu. Dispečer se táže kapitána, zda potřebuje okamžitou pomoc. "Žádnou okamžitou pomoc, budeme ale potřebovat odtah," odpovídá kapitán.

"No, to bylo děsivé. Pojížděli jsme na let z Atlanty do Louisiany a zdá se, že jiné letadlo nám uřízlo zadní část letadla. Velmi otřesné, skřípání kovu a pak hlasité rány. Jsme v pohodě, žádný oheň ani kouř," napsal bezprostředně po střetu na síti X jeden z pasažérů Jason Adams.

[chooze:article;value:573307]

​Obě letadla patří společnosti Delta Air Lines, která se za incident omluvila. Nikdo z cestujících ani z posádky neutrpěl zranění. Větší z letadel dojelo s poškozeným křídlem k terminálu po své ose a 221 pasažérů mohlo vystoupit a počkat na jiný let.

Přes padesát cestujících vnitrostátní linky odvezli z plochy autobusem. Také oni mohli pokračovat po několika hodinách dalším spojem. Obě letadla skončila v opravárenském hangáru, informovala CNN.

Příčinu nehody vyšetřují Národní úřad pro bezpečnost dopravy a Federální úřad pro letectví. Provoz na jednom z nejfrekventovanějších letišť světa byl narušen minimálně.

Noční můra pro cestující. Vítr si pohrával s letadly jako s hadrovými panáky (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.