Rusko získalo od Íránu nové zbraně. Evropské země mají strach, chtějí ihned jednat

"Desítky ruských vojáků byly v Íránu vyškoleny v používání balistického raketového systému Fath-360, který má maximální dolet 75 mil (cca 120 km, pozn. red.)," informoval podle Sky News Blinken na tiskové konferenci. "Rusko nyní obdrželo zásilky těchto balistických raket a pravděpodobně je během několika týdnů použije na Ukrajině proti Ukrajincům," dodal.

Díky nové dodávce dokáže podle něj Rusko udeřit ve větší vzdálenosti od fronty. Varoval, že jde o ohrožení pro Evropu. S tím souhlasí i Francouzi, Němci a Britové.

"Vlády Francie, Německa a Spojeného království důrazně odsuzují vývoz íránských balistických raket a jejich nákup Ruskem. Jedná se o další eskalaci íránské vojenské podpory ruské agresivní války proti Ukrajině, v jejímž důsledku se íránské rakety dostanou na evropskou půdu a zvýší utrpení ukrajinského lidu. Tento čin je eskalací ze strany Íránu i Ruska a představuje přímou hrozbu pro evropskou bezpečnost," cituje vyjádření vlád The Guardian.

[chooze:article;value:573010]

Evropské státy už nyní přesun zbraní mají potvrzený. "Okamžitě podnikneme kroky ke zrušení dvoustranných dohod o leteckých službách s Íránem. Kromě toho budeme usilovat o označení významných subjektů a osob zapojených do íránského programu balistických raket a do transferu balistických raket a dalších zbraní do Ruska. Budeme rovněž usilovat o uvalení sankcí na aerolinku Iran Air," avizovaly.

Nyní tři evropské vlády spolupracují s evropskými a dalšími partnery na reakci. "Vyzýváme Írán, aby okamžitě ukončil veškerou podporu ruské války proti Ukrajině a zastavil vývoj a transfery svých balistických raket," doplnily. 

 Do Ruska míří z Íránu balistické střely. Je to alarmují, varují Spojené státy (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.