Neurolog: Migrénu způsobuje nepravidelný spánek i některé sýry

"Bolesti hlavy je mnoho druhů. Máme asi 15 kategorií bolestí hlavy, kam můžeme všechny pečlivě roztřídit. Migréna patří mezi primární bolesti hlavy, to znamená, že nejsou způsobeny žádným vnějším vlivem jako ty další," popsal Nežádal s tím, že jiné bolesti hlavy může způsobovat třeba nádor.

Podle druhu bolesti se pak liší i příčiny, kterých může být celá řada. "Migréna má spouštěče, které jsou třeba režimové. Je to třeba nepravidelný spánek, málo spánku nebo to naopak může být i přespání," řekl a dodal, že problém může být třeba i delší víkendový spánek.

[chooze:article;value:571291]

"Někdo si vypozoroval třeba červené víno nebo aromatické sýry, které mají hodně tryptofanu. To je látka, která provokuje bolesti hlavy u migrény. Nebo to může být glutamát v nějakých asijských jídlech. Nebo se mluvilo o čokoládě, ale ta nebyla prokázaná," doplnil další možné příčiny bolesti.

A stejně jako příčin existuje i řada cest, jak se bolestí zbavit. Podle Nežádala může pomoct právě pravidelný spánek, nebo dokonce zařazení odpoledního "šlofíka". Někdy zase může situaci zlepšit omezení cukru nebo lepku v jídle.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.