Tajfun Yagi si ve Vietnamu vyžádal nejméně 21 obětí a desítky zraněných

Ničí vše, co mu přijde do cesty. Střechy domů, auta, stromy. Rychlostí šplhající k 200 kilometrům za hodinu pustoší tajfun Yagi jihovýchodní Asii. Živel do Vietnamu přišel ze sousední Číny, kde kvůli němu už v pátek evakuovali 400 tisíc lidí. Úřady tam hlásí tři mrtvé.

"Zkáza, kterou způsobil tajfun Yagi je nepředstavitelná. Má za následek obrovské ztráty na majetku i na životech," řekl šéf oddělení krizového řízení provincie Hainan Pan Shaoli.

[chooze:article;value:571554]

​V sobotu pak Yagi dorazil i na sever Vietnamu. Země uzavřela školy ve dvanácti provinciích včetně hlavního města Hanoj a přerušila provoz čtyř letišť. Úřady mimo jiné evakuovaly všechny rybáře, jejichž lodě byly v tu dobu v přímé dráze tajfunu. 

"Pohraniční stráž spolupracuje s příslušnými úřady a vyzývá rybáře, aby přesunuli své lodě do úkrytu a řídili se příkazy k evakuaci," sdělil Nguyen Cong Luc, velitel pohraniční stráže provincie Nghe An.

Po patnácti hodinách, během kterých řádil tajfun nad vietnamskou pevninou a vyhnal na 50 tisíc lidí z domovů, začali v neděli vojáci i policisté dávat do pořádku poničené ulice. Úřady mezitím vyčíslují škody na majetku. Na pondělí vláda naplánovala schůzku na téma snižování rizika katastrof, na které budou zveřejněny aktuální informace.

Podle vědeckých studií je výskyt tajfunů stále častější a jsou i silnější v důsledku změny klimatu. Tajfuny a hurikány totiž využívají teplý, vlhký vzduch nad oceánem jako palivo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.