Prouza: Na zálohování PET lahví si počkáme. Může zdražit komunální odpad

Do Česka míří zálohování PET lahví a plechovek. Počítá s tím novela zákona o obalech z dílny ministerstva životního prostředí. Hlavním cílem změny má být omezení množství vyprodukovaného odpadu. Novela zároveň reaguje na novou evropskou legislativu. 

Kdy to přijde

Platit by teoreticky mohla začít už v příštím roce. Podle Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezidenta Hospodářské komory ČR, si ale na vratné plechovky nejspíš ještě počkáme. "Já si myslím, že o zálohování se v Poslanecké sněmovně povede ještě velký boj. Není to poprvé, co tam toto téma míří. Zatím vždycky to ty minulé sněmovny odmítly," upozorňuje.

"Pokud ten zákon projde, budeme ho mít někdy ve druhé polovině příštího roku. A potom bude trvat minimálně rok a půl, než obchody dokáží vyřídit veškeré papírování kolem instalace vratných automatů," dodává s tím, že stát navíc bude muset vybrat operátora celého procesu. "Já si myslím, že leden 2027 je ten první možný termín, o kterém se můžeme realisticky bavit," doplnil.

[chooze:article;value:570932]

Jak to bude fungovat

Aktuální návrh podle Prouzy počítá se zálohou ve výši čtyři koruny. Systém by měl fungovat podobně jako současné zálohy u pivních lahví. Znamenat to bude ale to, že zákazníci nesmějí nové vratné obaly před vrácením pomačkat.

Výkup by měl probíhat v prodejnách s plochou nad 50 metrů čtverečních, a to i na čerpacích stancích. "Mělo by platit, že pokud si někde nápoj v petce nebo v plechovce koupíte, tam by také mělo být možné ji vrátit a získat zpátky zálohu," shrnuje záměr Prouza.

[chooze:article;value:521557]

Možné problémy

Komplikace by to podle něj mohlo způsobit hlavně u menších prodejen. "Tam ten boj s místem bude mnohem složitější. Na Slovensku to často museli řešit tím, že automaty na vracení plechovek a petek instalují někam ven, například na parkoviště, přilepí to k budově," tvrdí.

Alternativou pak může být skenování obalů přímo prodavačkou. Ani to ale celou situaci příliš nezjednoduší. "Ani ta prodavačka nebude moct tu petku nebo plechovu zmáčknout, protože to, co vybrala, se bude muset přepočítat," upozornil Prouza. Problémy můžou být také s hygienou.

Novela ale může mít ještě jeden vedlejší efekt. "Tím, že správci odpadu v obcích dokáží PET prodat, tak to zlevňuje svoz odpadu. Ve chvíli, kdy to z toho systému vyjmeme a necháme tam všechno ostatní, co přináší náklady, tak to znamená zdražení komunálního odpadu," varuje Prouza.

Ministr Hladík vysvětlil, jak se budou zálohovat PET lahve. Bude to jako s pivem, říká (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.