Britská šlechta může přijít o dědičná křesla v parlamentu. Navrhla to vláda

Britští lordi zasedají na bohatě zdobených, kožených sedadlech červené barvy. Je jich tam přes 700 a některé rody tam sedí už od dob Viléma Dobyvatele. Tedy skoro tisíc let.

"Ta komora není demokraticky reprezentativní, jako jsou horní komory v Evropě na kontinentě, je to ale britská tradice," řekl historik Hynek Fajmon.

Proti nevolené komoře v parlamentu stojí levice, která tradičně tíhne k větší společenské rovnosti. Labouristé mají zrušení horní komory tak, jak ji známe, ve volebním programu, který se teď snaží postupně plnit. 

[chooze:article;value:569927]

​"Aby to mohlo projít, tak s tím Sněmovna lordů musí také souhlasit. Nebude to tedy jednoduché, protože každá instituce se snaží zachovat samu sebe," domnívá se Fajmon.

Největším trnem v oku labouristů je 92 lordů, kteří svůj titul jednou zase předají nejstaršímu synovi. Zrušení věčného členství v parlamentu ale bude složité, protože by s ním musel souhlasit mimo jiné i král. "Británie je monarchie, tak do toho mluví i monarcha a dědiční lordové jsou zpravidla jeho blízcí kamarádi," dodal Fajmon.

Mezi těmi, kdo by mohli o dědičný mandát přijít, je například baron William Stonor. Absolvent prestižní internátní školy Eton, na které studovali i princové William a Harry, s funkcí zdědil i nádherné venkovské sídlo Stonor Park. To jeho rodina vlastní přes 850 let.

Dalším šlechticem je pak lord Charles Courtenay, který proslul zejména svatbou s hvězdou seriálu Pobřežní hlídka Allison Joy Langerovou. Spolu obývají 600 let starý hrad Powderham v Somersetu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.