Rusové ukradli Číně kus území. Peking má dvě možnosti, jak se pomstít

Laj Čching-te reagoval na tvrzení Číny, že je Tchaj-wan, o který přišla v roce 1895, součástí území ovládaného Pekingem. "Pokud je to v zájmu územní celistvosti, proč si nevezme zpět území okupovaná Ruskem, která byla podepsána v Ajgunské smlouvě? Rusko je nyní nejslabší, že?" řekl v rozhovoru, který cituje deník The Guardian.

Součástí Ajgunsk smlouvy z roku 1858 je totiž postoupení části území, včetně například nynějšího Vladivostoku, Rusku. Peking tak podle prezidenta může o požádat Moskvu, aby území vrátila, nebo jej vybojovat zpátky. To ale nedělá. "Je tedy jasné, že Tchaj-wan nechtějí napadnout kvůli území," poznamenal.

[chooze:article;value:572133]

Peking se ostrovu vzdal v roce 1895, kdy jej získalo Japonsko. Po konci druhé světové války jej odevzdali čínské vládě, která při občanské válce na Tchaj-wan utekla. 

Peking na slova tchajwanského prezidenta zatím nereagoval. Čínská vláda ale dlouhodobě tvrdí, že ostrov je součástí Číny už od starověku, upozornil web The Japan Times. "Chtějí se stát hegemonem v západním Pacifiku. To je jejich skutečný cíl," varoval však Laj Čching-te.

Čína hraje ve válce na Ukrajině promyšlenou hru, přestože se tváří neutrálně, říká odbornice (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.