Brno chce zbourat slavný velodrom. Jeho vedení proti tomu ostře protestuje

V 60. a 80. letech se na oválu proháněli během mistrovství světa nejlepší dráhoví cyklisté. V tomto týdnu si to tam o domácí tituly rozdávali Rakušané. Dál ale platí, že nejstarší velodrom na světě, funkční už od konce 19. století, to má pořádně nahnuté.

"V podstatě je tady historie brněnského favoritu. Když si vzpomenete na Jiřího Škodu, na Hrazdíru, vždyť to jsou pojmy, které jsou nezapomenutelné," argumentoval vedoucí oddílu rychlostní cyklistiky Jiří Zimovčák.

"Město Brno chystá architektonickou soutěž na výstavbu nového velodromu, který bude multifunkční arénou. Zároveň s cyklistikou bude uvnitř i atletika," prohlásil radní města Brna pro sport Tomáš Aberl (TOP 09).

[chooze:article;value:558185]

​"Je to škoda, že za méně finančních prostředků by se dala provést modernizace toho stávajícího zařízení. Je to sportoviště, které je stále funkční, splňuje všechny parametry," řekl tajemník Zdeněk Valenta.

Vedení města nezlomily ani návrhy cyklistického klubu. Ten chtěl velodrom zachovat a uvnitř postavit nový. Vedení sportovního oddílu tvrdí, že o současný velodrom je zájem. Dobře ho znají i junioři, kteří letos váleli v Číně. "Získali titul mistrů světa a v podstatě celý rok trénují tady v tom našem zařízení," pronesl Valenta.

Fotbalový stadion by mohl podle plánů radních vyrůst nejpozději za sedm let. Po novém velodromu za asi miliardu korun by se závodníci mohli prohánět už v roce 2028.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.