Nový druh včely se poprvé zabydlel v Evropě. Vědci se bojí invaze: Je to otázka pár let

Vědci zaznamenali první kolonii invazivní včely květné v Evropě, konkrétně na Maltě. Informoval o tom deník Guardian. Podle webu Malta Today je na ostrově odhalil tamní včelař Thomas Galea. Jde přitom o druh původní až v Asii. Vědci mají proto obavy, že by její rozšíření dále na evropský kontinent mohlo nepříznivě ovlivnit evropské populace včel.

"Pravděpodobně budou soutěžit o pyl a nektar s našimi původními opylovači, skupinou hmyzu, která je už teď na ústupu. Je také velmi pravděpodobné, že tyto včely budou nositeli mnoha nemocí, vůči kterým mohou mít evropské včely malou odolnost," vyjmenovává možná rizika biolog Dave Goulson z univerzity v Sussexu.

I proto asi 2 000 včel čekala likvidace. "Jakmile byla tato kolonie objevena a pozitivně identifikována jako včelstvo včely květné, byla okamžitě odstraněna a příslušné orgány byly informovány. Okamžité odstranění kolonie bylo kvůli riziku rojení, nebo dokonce úniku nezbytné," píší vědci ke svému znepokojivému objevu v časopise Journal of Apicultural Research.

[chooze:article;value:571258]

Je ale pravděpodobné, že se včely květné v Evropě znovu brzy objeví. Jde totiž o druh, který už obsadil velkou část Asie a rozšířil se i do Egypta či Súdánu. Často prý cestuje na nákladních lodích.

I na Maltě bylo včelstvo nalezeno jen asi 2,5 kilometru od důležitého přístavu Birzebbuga. A v přístavu byl zaznamenaný také úplně první výskyt této včely v Evropě. Bylo to v roce 2022 v italském Janově. Tehdy se ale roj podařilo zlikvidovat ještě na lodi. Nelze ani vyloučit, že nějaké včelstvo tohoto druhu už Evropu obývá. Jen o něm zatím nevíme.

[chooze:article;value:568079]

"Vzhledem k velkému počtu ostrovů ve Středozemním moři, které jsou relativně blízko sebe, a skutečnosti, že kontinentální pevnina je také blízko, je velmi pravděpodobné, že v budoucnu dojde k většímu počtu těchto invazí, které ohrožují naši biologickou rozmanitost," upozorňuje britský entomolog Francis Ratnieks.

Včela květná je menší než známá včela medonosná a produkuje také menší množství medu. I proto nejspíš zatím nebyla domestikována. Může se ale chlubit výrazným oranžovým zbarvením.

Včelaře trápí přemnožené vosy. Nalétávají do úlů a berou včelám zásoby (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.