Zelenskyj už nechce bojovat. Chystá mírový summit pro rychlý konec války

Druhý mírový summit zaměřený na ukončení války na Ukrajině by se mohl uskutečnit v Indii. Podle informací portálu Economic Times to měl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhnout indickému premiérovi Naréndrovi Módímu v průběhu jejich setkání v Kyjevě minulý týden.

Módí zatím se summitem ve své zemi nesouhlasil, návrh ale ani neodmítl, uvedl server Polsat s odkazem na agenturu Bloomberg. Zelenskyj chce druhé setkání světových lídrů uspořádat ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA.

[chooze:article;value:571300]

​Agentura Reuters minulý týden informovala, že Zelenskyj o konání druhého mírového setkání jedná i se Saúdskou Arábií, Katarem, Tureckem a Švýcarskem. Summit by navázal na červnové setkání světových lídrů, které se uskutečnilo ve Švýcarsku.

"Ale chci být upřímný, a to platí nejen pro Indii, ale pro každý stát, který by se kladně vyjádřil k pořádání druhého summitu. Nemůžeme uspořádat mírový summit v zemi, která se dosud nepřipojila ke komuniké (švýcarského – pozn. red.) mírového summitu," uvedl Zelenskij. Závěrečné komuniké vyzývá mimo jiné k návratu deportovaných ukrajinských dětí, zapojení všech stran do jednání o míru nebo zmiňuje princip územní celistvosti Ukrajiny.

Mírový summit ve Švýcarsku situaci na Ukrajině příliš neovlivní. Klíčový bude vývoj na bojišti, uvedl po červnovém summitu bezpečnostní analytik Michal Smetana v pořadu Svět za hranicemi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.