Expertka popsala zdravotní rizika u jídla. Chybu s kuřecím dělá skoro každý

Většina zdravotních problémů podle Götzové v Česku nevzniká kvůli špatné kvalitě potravin, ale spíše kvůli skladování nebo zpracování. "Začíná to od nákupu. Plánování nákupu tak, abychom netrávili cestou z nákupu nějakou dlouhou cestu domů. A pokud už je to nezbytně nutné, že jedeme třeba autem, tak plánovat nákupy tak, abychom si je nechali na poslední chvíli," popsala. Cestou totiž teplo ohrožuje potraviny, které je třeba skladovat ve chladu.

Po přinesení domů je pak podle ní třeba nákup uložit do lednice, i to má ale svá pravidla. Častou chybou je třeba skladování vajíček ve dveřích, kam výrobci často umisťují i specializovanou přihrádku. "Jak tu ledničku pořád otvíráme, tak to je prostor v lednici, kde se teplota mění nejčastěji a není úplně vhodná pro potraviny, které se rychle kazí," vysvětlila s tím, že zrovna vajíčka potřebují konstantní teplotu.

[chooze:article;value:571407]

Na hygienu je pak třeba dbát i při vařeni. A týká se to hlavně masa. "Musíme mít minimálně dvě prkénka. Jedno na maso a jedno na zbytek. Určitě je lepší mít těch prkének několik, ale to, které je na maso, tak výhradně používat na maso. Protože i když ho umyjeme nějakým běžným prostředkem – myslím si, že běžně nikdo nepoužívá dezinfekci v kuchyni –, tak i tam se pořád ty bakterie drží," řekla.

Velmi častou a zbytečnou chybou je i omývání drůbežího masa. "To nedoporučujeme dělat, protože drůbež stejně musíme velmi důkladně propéct. Je to technologicky zbytečné, a pokud třeba opláchnete to kuře, tak ty kapénky se rozstříknou po celém dřezu a vy si vlastně kontaminujete celou kuchyň," přiblížila, jak člověk z opatrnosti může nadělat více škody než užitku.

[chooze:article;value:567684]

A na pozoru je třeba se mít i u mražených potravin. "Pokud spěcháme, tak každý rád ocení, že může rozmrazit potraviny rychleji, například v mikrovlnné troubě nebo v pokojové teplotě. Ale už to rozmrazování je okamžik, kdy dochází k pomnožení bakterií, takže i rozmrazené potraviny znovu nikdy nezmrazujeme a po rozmražení je spotřebujeme co nejrychleji," dodala.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.