Jednání o zpřísnění zbraňové legislativy: Mělo by se přihlížet i k duševnímu zdraví

Lékaři do centrálního registru zbraní mohou nahlédnout a zjistit, jestli jsou jejich pacienti způsobilí nakládat se zbraní. To se má změnit.

"Toto oprávnění lékaře, který má právo nahlížet, bude změněno na povinnost lékaře ověřit tuto skutečnost v případě, že ta osoba trpí nemocí nebo stavem, který držení oprávnění nakládat se zbraní vylučuje," řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Lékař má léčit, má být průvodcem svého pacienta a nemá být policajt. Pokud ten registr bude, tak samozřejmě může být ta možnost se tam podívat, ale nevím, proč by se do toho měl povinně lékař dívat. Uvědomme si, že to zase nabourává ten vztah lékař – pacient, kde má být důvěra, a jestliže ten pacient nebude mít důvěru k tomu, že já ho třeba nepřipravím o zbrojní průkaz, tak tomu lékaři třeba neřekne o své diagnóze psychiatrické," vysvětlil praktický lékař Cyril Mucha.

"Já si myslím, že je to jednoznačně dobře, samozřejmě uvidíme, jakým způsobem se to reálně stihne, jak to jako bude koncipováno technicky, protože samozřejmě stran té digitalizace teďka na jiných příkladech vidíme, že to trošku skřípe," uvedl viceprezident a člen představenstva LEX Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Jakub Smetánka.

[chooze:article;value:569232]

"Jestliže lékař bude vědět, že jeho pacient má zbrojní průkaz, to není špatné, ale mnohem lepší by bylo, kdyby praktický lékař měl přístup k veškerým vyšetřením pacienta," míní ředitel Asociace bezpečnostního a obranného průmyslu Jiří Hynek.

Lékaři se informace o tom, jestli je pacient držitelem zbrojního průkazu, dozví přímo z kmenového registru pacientů. "Myslím si, že právě to předávání informací je klíčové, a my jsme vyzývali pana ministra vnitra, aby propojení těch systémů nebylo až od 1. ledna 2026, ale aby to bylo daleko dříve," řekla poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Další novinkou ve zbraňovém zákonu by také mělo být rozšíření seznamu nemocí, které vylučují zdravotní způsobilost k držení zbrojního oprávnění.

"Ministerstvo vnitra se v souvislosti se zbraňovou legislativou bude snažit vydat nové prováděcí nařízení vlády, které by mělo stanovovat nemoci a stavy vylučující či omezující držení oprávnění. Tento návrh je zatím ve fázi věcné přípravy," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Pracovní skupina pro zbraňovou legislativu se také začne zabývat pravidly pro získání a odebrání zbrojních průkazu a regulací určitých typů zbraní.

Samotné propojení zdravotnických systémů a registru zbraní by se pilotně mělo začít testovat v polovině příštího roku. Ministr vnitra Rakušan chce, aby vše plně fungovalo od roku 2026.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.