Konec amalgámu se blíží. Pojišťovny musí dál hradit plomby, oznámilo ministerstvo

V roce 2026 končí amalgámové plomby, které už zubaři nebudou moci svým pacientům vkládat. Jenže právě tyto plomby byly jediné, které pojišťovny hradily v plné ceně i dospělým. Kvůli tomu se lidé obávali toho, že nebudou mít na výběr a budou si muset plomby hradit z vlastní kapsy.

To už ale naštěstí nehrozí. Česká stomatologická komora se dohodla spolu s ministerstvem zdravotnictví a zástupci pojišťoven. Po poradě se ministerstvo rozhodlo zapojit do novely zákona o veřejném zdravotním pojištění i možnost hrazených plomb pro dospělé.

[chooze:article;value:557157]

​Dospělí budou mít na výběr hned ze dvou typů výplní zubů. "Půjde o nevrstvenou výplň z fotokompozitu a výplň z chemicky nebo duálně tuhnoucího materiálu. Částečně hrazené ve výši plné úhrady nevrstvené výplně z fotokompozitu pak budou pro dospělé všechny ostatní typy výplní, zejména jde o vrstvenou výplň z fotokompozitu," sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Řežábek.

Oba plně hrazené typy výplní se užívají k řešení různých problémů. "Výplň z fotokompozitu lze využít zejména u menších kazů s hloubkou do 4 milimetrů. Výplň z tuhnoucího materiálu bude zubní lékař moci použít pouze tehdy, pokud bude nevrstvená výplň z fotokompozitu pro řešení daného zubního kazu nevhodná z medicínských důvodů, zejména z důvodu rozsahu kazu," vysvětlil Řežábek.

S koncem amalgámových plomb počítají zubaři už od února (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.