Vojáci v KLDR umírají za hrozivých okolností. Nemají šanci se dožít 40 let, pláče sestra

Kim Čong-e je jednou z uprchlic, kterým se podařilo dostat z totalitní Severní Koreje. Pro britský portál The Sun se rozvyprávěla o svých zážitcích, hlavně o svém bratrovi Kim Čong-čulovi.

Čul musel jako součást vojenské služby hlídat jaderné zařízení v Njongbjonu. Třináct let se vůbec nemohl vidět s rodinou. Domů mohl posílat jen cenzurované dopisy.

Njongbjon na mapě:

"Když odcházel jako teenager do armády, měl světlou, hladkou pokožku jako miminko. Vrátil se s tmavými skvrnami na čelistech a s nafialovělou kůží v obličeji. Mysleli jsme, že to bylo těžkým životem v armádě, ale vůbec by nás nenapadlo, že to mohlo být způsobeno radiací," popsala jeho sestra.

"Měl pohublé nohy se zanícenými otevřenými ranami. Ani jsem se na něj nemohla dívat. Na jedné straně měl zaschlý hnis a krev, na druhé straně stále krvácející rány," doplnila.

V Njongbjonu získávají Severokorejci štěpný materiál pro své jaderné zbraně, v zařízení se ale také obohacuje uran. "V Njongbjonu se říká, že kdo pracuje v jaderných zařízeních, ten se nedožije ani čtyřicítky," pokračovala ve vyprávění Kim Čong-e.

[chooze:article;value:571101]

Místo smrti

Její matka byla vojenská výzkumnice a měla oprávnění navštívit vojenskou základnu nedaleko Njongbjonu. Když zjistila, že je tam i její syn, tak se tam vypravila. "Říkala, že vojáci byli hubení, byli jenom kost a kůže. Všichni chtěli odejít, ale nikdo nemohl," zmínila Kim Čong-e.

Díky matčině konexím se k bratrovi povedlo dostat jídlo, nakonec se také podařilo, aby byl uvolněný ze služby. Po návratu domů nemohl o svých zraněních mluvit. Nakonec se podařilo z bratra několik slov dostat. Sestře prozradil, že dopadl ještě dobře. Ostatní vojáci na základně na tom byli hůře.

Levou nohu mu pak zasáhla nekróza, nepomáhaly na ni žádné léky ani obklady. V noci nemohl spát, jek sebou v bolestech házel ze strany na stranu.

[chooze:article;value:567961]

Otevřené rány a zaschlý hnis

Propuštěný z armády byl v roce 2001, když mu bylo 30 let. Zemřel o devět let později. Oficiální příčinou smrti byla rakovina plic. Kim Čong-e, kvůli obavám z dalšího hladomoru, nakonec s dětmi utekla přes Čínu v roce 2003.

Její svědectví potvrdila i slova další uprchlice Joungran Lee, která ze Severní Koreje utekla v roce 2015. Ta žila u jiného nukleárního testovacího zařízení v Pungje-ri. Popsala, že se mezi tamními obyvateli často objevovala nemoc z ozáření a běžně se tam rodily děti bez konečníku, prstů na nohou nebo bez rukou. Tamní lidé onemocnění nazývali "nemocí duchů". Na ni zemřel i její syn.

Pungje-ri na mapě:

Kim Čong-un vyzval k přípravám na válku, Severní Korea vypálila rakety. Podívejte se na únorovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.