Jaderná elektrárna v Kursku je v ohrožení. Následky mohou být extrémně vážné

Boje v Kurské oblasti, kterou přednedávnem překvapivě napadla ukrajinská armáda, neutichají. Ukrajinci na nově vytvořené frontě vytrvale postupují hlouběji do ruského území. Jejich postup ale může přinést značná bezpečnostní rizika.

Ukrajinští vojáci směřují k hlavnímu sídlu oblasti Kursku. Jen kousek od něj se však nachází město Kurčatov. Právě tam je velká jaderná elektrárna, která je v ohrožení. Boje se konají už jen pouhých 40 kilometrů od Kurčatova, píše agentura Reuters.

[chooze:article;value:568999]

​Na ohrožení jaderné elektrárny upozornil už i šéf IAEA Rafael Grossi, který Kurčatov navštívil. "Jaderná elektrárna tohoto typu, která je tak blízko bojové frontě, je neskutečně vážným problémem. Možná to vyzní, že říkám něco nad slunce jasného, ale neútočte na jadernou elektrárnu," prohlásil podle portálu Moscow Times Grossi.

Elektrárna v Kurčatovu je v případě útku velmi zranitelná. Jak Grossi podotkl, ruská armáda ji nechrání protivzdušnými systémy před nálety. IAEA od začátku válku zdůrazňuje nutnost nezapojovat jaderné elektrárny do bojů. V současnosti ruská armáda na Ukrajině okupuje Záporožskou elektrárnu v Enerhodaru a na začátku invaze také krátce držela ruiny jaderné elektrárny Černobyl.

Na Záporožskou elektrárnu v dubnu útočily drony. Hrozila tam vážná havárie (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.