Policie chce pokutovat nošení uniformy. Vadí jí domobrany v maskáčích

Vojenská policie by si chtěla posvítit na ty, kteří podle ní neoprávněně nosí vojenský stejnokroj. Možnost zpřísnění postihů prosazuje v novele zákona. "Novela reaguje na stále častější situace, kdy lidé vojenský stejnokroj či jeho součásti zneužívají a nosí jej na veřejnosti neoprávněně a často takovým způsobem, kdy Armádu ČR a další ozbrojené síly znevažují," popsala.

Společenská škodlivost takového chování podle ní stoupá v době zvýšeného mezinárodního napětí a ruské agrese na Ukrajině a není možné na ni nereagovat. "To i s přihlédnutím k dobrému jménu českých vojáků, kteří se podílejí na posílení obrany východní hranice NATO nebo na zahraničních mírových operacích," argumentují vojenští policisté.

[chooze:article;value:560447]

Opatření by se mělo týkat hlavně samozvaných domobranců. O ty se policie zajímala už v souvislosti s účastí na únorové demonstraci zemědělských odborů a některých zemědělců v Praze. Proti nošení vojenské uniformy se totiž staví i zákon o ozbrojených silách.

"Fyzická osoba, která není vojákem v činné službě, se dopustí přestupku tím, že úmyslně na místě veřejnosti přístupném nosí neoprávněně vojenský stejnokroj, nebo takové součásti vojenského stejnokroje, které jsou s úplným vojenským stejnokrojem zaměnitelné," píše se v něm s tím, že za to lze uložit pokutu do 3 000 Kč.

Běžní lidé, kteří si na sebe do přírody vezmou maskáče, se ale údajně obávat nemusí. "Bezúhonné osoby, například z řad hráčů airsoftu, houbařů, trampů, outdoor nadšenců a dalších neplánuje vojenská policie v žádném případě kriminalizovat," ujišťovali vojenští policisté s tím, že podobné ustanovení obsahuje i zákon o Policii ČR. Tam se liší hlavně výše pokuty, která může dosáhnout i 50 000 korun.

[chooze:article;value:542746]

Nejvýraznější iniciativou, které by se změna mohla dotknout je Národní domobrana. Ta "hodlá asistovat jako druhá dobrovolná záloha Policie České republiky a Armády České republiky v případě, že o to projeví zájem". Právě její členové vzbudili zájem policie při zimních demonstracích i v dalších případech.

S žádostí o vyjádření k navrhovaným změnám se redakce TN.cz pokusila oslovit i jejího čelního představitele Marka Obrtela. Do vydání článku ale na zaslané dotazy nereagoval.

Studenti si o prázdninách vyzkoušeli armádní výcvik. Je to slušně placená brigáda (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.