Brazílii sužují rozsáhlé požáry. S ohněm bojuje přes 15 tisíc hasičů

Nejméně 20 tisíc hektarů spálené půdy, stovky evakuovaných, více než 2 300 zaznamenaných požárů za pouhé tři dny. To je realita jihovýchodní části Brazílie.

Lesní požáry zuří zejména ve státě Sao Paulo. Nejvážnější je situace v okolí tamního hlavního města, jednoho z nejlidnatějších v Latinské Americe s více než 11 miliony obyvatel.

"Dříve tu bylo každý srpen zaznamenáno 600 až 700 požárů. Letos jich už vypuklo zhruba 4 700. Může za to sucho. Musíme využít příchodu studené fronty, která situaci zmírnila. Tohle je závod s časem, protože za týden se znovu vrátí horko," řekl guvernér státu Sao Paulo Tarcísio de Freitas.

[chooze:article;value:569779]

​Kvůli vážné situaci byla zrušena řada letů, uzavřeny byly školy a úřady doporučily lidem, aby nevycházeli ven. Zatím jsou kvůli požárům hlášeni dva mrtví. "Vracela jsem se z práce jako obvykle a najednou se auta na dálnici zastavila. Bylo to hrozné, všude byl oheň, hodně kouře. Naštěstí se mi podařilo dostat zpátky do práce a nakonec jsem tam i přespala," řekla obyvatelka města Ribeirao Preto Fabiana Rodriguezová.

Brazilská federální policie zahájila vyšetřování příčiny požárů. Zadržela dva podezřelé ze žhářství. Jestli jde o muže, jehož fotografie koluje na sociálních sítích, není jasné. Požáry sužují i další brazilské oblasti, například Amazonii.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.