Největší útok od začátku války na Ukrajině. Na města letělo přes sto střel

Zatímco se Kyjev obává hrozby z Běloruska, Rusko spustilo masivní útok. Z tamních letišť odstartovalo 11 strategických bombardérů Tu-95, které mohou nést řízené střely s doletem až několik tisíc kilometrů. Do vzduchu kvůli tomu vzlétly i polské stíhačky. Při vzdušném útoku do Polska přeletěl neznámý objekt. Podle Varšavy šlo zřejmě o bezpilotní letoun.

Exploze Ukrajina hlásí například z Vinnycké, Oděské, Poltavské nebo Kyjevské oblasti. Rusko tvrdí, že se zaměřilo na strategické cíle a průmyslové oblasti. "Byl to pro nás jeden z nejtěžších kombinovaných úderů. Více než sto raket různých typů a asi stovka bezpilotních letounů. A stejně jako většina předchozích ruských úderů byl i tento stejně podlý, zaměřený na kritickou civilní infrastrukturu," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruský úder má na svědomí nejméně 6 obětí. "Nebe zrudlo a najednou rámus. Děti rychle běžely ke zdi. A pak to bouchlo. Je to děsivé, ale nemůžeme nic dělat – je to válka. Doufejme v naše chlapy," popsala úder obyvatelka Sumy Ksenia Michalchenková.

[chooze:article;value:571190]

​Exploze se ozývaly i na ruském území. V Saratovské oblasti byla zasažena výšková budova. Útoky hlásí i město Engels, odkud vzlétají obávané bombardéry Tu-95. Zasažena byla dokonce jedna z největších ruských rafinerií.

Podle prezidenta Zelenského se podařilo ukrajinské armádě postoupit v Kurské oblasti o další tři kilometry. "Čekáme, až na nás zaútočí. Bojíme se, a co můžeme dělat, schováváme se, když slyšíme zvuky z oblohy. Bojíme se všeho, každého zvuku, co nám zbývá? Kam můžeme odjet?" lamentovala Ruska z Kurské oblasti.

Při útoku prý Ukrajina použila svou novou zbraň: vlastní tryskový dron. O jeho existenci se už dlouho spekulovalo, až v sobotu byla potvrzena. Jedná se o kamikaze dron s dlouhým doletem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.