Úřad: Evropa se musí připravit na vlnu mpox. Zvažují se opatření

Nová varianta mpox se rychle šíří a Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí proto vyzývá Evropu, aby se připravila na vlnu tzv. opičích neštovic. Zabránit jí mají určitá opatření, která by se podle televize DW týkala hlavně lidí, kteří přicestují z oblastí, kde se nemoc vyskytuje.

Evropské centrum proto požádalo členské státy EU, aby zajistily vysokou úroveň informovanosti mezi cestujícími z postižených oblastí. Těmi jsou hlavně Burundi, Středoafrická republika, Kongo, Rwanda, Uganda a Keňa. Zákazy cestování nebo hraniční kontroly zatím nutné nejsou.

[chooze:article;value:569684]

K šíření opičích neštovic se vyjádřilo i české ministerstvo zdravotnictví. "V případě, že se chystáte vycestovat do oblastí, kde je aktuálně hlášen výskyt mpox, doporučujeme konzultovat vhodnost očkování a dalších preventivních opatření proti mpox v centrech očkování a cestovní medicíny," vyzývá.

První případ vysoce nakažlivé varianty mpox mimo Afriku ohlásilo ve čtvrtek Švédsko. ​Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že by se opičí neštovice mohly rozšířit do celého světa. "Je jasné, že k zastavení těchto epidemií a záchraně životů je nutná koordinovaná mezinárodní reakce," řekl ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

První případ nemoci byl objeven v roce 1970 v Demokratické republice Kongo. Jen za letošní rok evidují zdravotníci přes 15 600 případů a 537 úmrtí. Čísla výrazně převyšují předchozí roky. Nemoc se navíc objevila i v zemích, které doposud žádné případy nehlásily. V Evropě se opičí neštovice šířily v roce 2022, jednalo se ale o jinou variantu.

Pákistán hlásí tři pacienty s opičími neštovicemi. Čína připravuje opatření:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.