V Řecku pozor na letiště, v Thajsku na korály. Za focení v cizině hrozí i vězení

V Zimbabwe začalo hlavní líčení s českým turistou Lukášem Slavíkem, který v ulicích města Masvingo natáčel video, ve kterém popisoval například dlouhé výpadky elektřiny a vody, které zemi trápí. U soudu byl také zástupce českého ministerstva zahraničí. 

Slavík není jediný Čech, který kvůli natáčení nebo fotografování skončil v Zimbabwe ve vězení. Skupinu Čechů tam před časem drželi několik měsíců ve vazbě kvůli focení vyřazené vojenské stíhačky, která sloužila jako památník.

"Stává se to častěji, než bychom byli rádi. Fotí objekt, který může být potencionálně citlivý, může být vojenský, strategický, a to aniž by byl označen, tak se dostanou často i nevědomky do situace, kdy jsou místními orgány zadrženi," řekl Jindřich Kubovský z ministerstva zahraničí.

[chooze:article;value:569743]

"Mně se něco podobného stalo v Tanzanii. Spíme v autě, zaparkováno máme, žádný problém, je to před školou, ale pak se najednou ukázalo, že kousek za tím je armádní prostor," popsal jeden ze svých zážitků fotograf a cestovatel Antonín Růžek.

Podobně na tom byli zřejmě i čtyři turisté z Česka, které před dvěma lety zatkli v Albánii. Policii vadilo, že fotí u zbrojovky. Dalšího Čecha zadržela indonéská policie v Západní Papui. Fotil demonstraci za nezávislost. "Když jedu do nějaký země, do těch míň bezpečnější, ať je to Brazílie nebo to byla Uganda, tak člověk si udělá rešerši a podívá se, co tam lidem vadí," nechal se slyšet fotograf a cestovatel Filip Ouroda. 

Neplatí to pouze pro exotické země. Třeba v Řecku není radno fotografovat letiště. Často mají vojenskou část a turista si toho nemusí všimnout. "Objekty, které jsou nějakým způsobem střežené, tam, kde se vyskytují vysoké ploty, ostnaté dráty, kamery, tomu je lepší se vyhnout," potvrdil cestovatel Karel Mazanec.

Problém se ale netýká pouze Čechů. Třeba asijského turistu přivedla v Thajsku do pořádné šlamastiky fotografie, na které sedí na chráněném korálu. Vyvázl s pokutou, prý o tom nevěděl. Šestileté vězení pak hrozilo ruské turistce, která se nechala nahá zachytit na posvátném 700 let starém stromě na Bali. 

V různých částech světa může být různé chování vnímáno různě. Věci, které v Česku bereme jako normální a běžné, mohou být v jiných zemích zakázány. Například na Capri prý raději nenoste pantofle, ve Švédsku se vyvarujte tancování na ulici, v Singapuru rozhodně nežvýkejte. Írán zase zakazuje mužům drdoly a v Japonsku mohou problémem kila navíc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.