Krutá a velmi větrná. Meteorologové zveřejnili předpověď na zimu

Klimatická změna neznamená, že bude jen horko. Podle odborníků naopak přináší stále častější výkyvy počasí. A jak se zdá, přesně taková bude i letošní zima. Meteorologové totiž hovoří o tom, že by měla být nejteplejší v historii. I tak mají ale udeřit kruté mrazy.

Alespoň taková je předpověď pro Evropu. Podle portálu Severe Weather to vypadá, že zima bude u nás krutá a velmi větrná. Meteorologové totiž netrpělivě sledují polární vír nad jižním pólem, kde probíhá náhlé stratosférické oteplování, které by mohlo studený vzduch pustit i do teplejších oblastí.

Oproti tomu v USA očekávají spíše vlhkou a mírnější zimu, což hlavně pro tamní farmáře nejsou vůbec dobré zprávy. Meteorologové říkají, že nadcházející zimní sezóna přinese více deště než sněhu. "V mnoha oblastech to rozhodně vypadá na více mokra než bíla," zhodnotila pro USA Today Sandi Duncanová.

[chooze:article;value:568943]

​Kromě polárního víru má totiž zimním počasím zamávat i La Niña, která by se měla začít projevovat už na podzim. Má dalekosáhlé dopady na světové počasí, ale největší obavy vzbuzuje v Mexickém zálivu, kde podporuje vznik hurikánů.

Na to, jaké počasí přinese zimní období do Česka, si ještě budeme muset počkat. Zima 2023/24 byla ale druhou nejteplejší v historii měření. "Průměrná teplota vzduchu byla 2,4 °C, což je o 3,1 °C více než normál 1991–2020," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Teplotní výkyvy ale byly velké. Nejnižší teplotu naměřili meteorologové už 4. prosince 2023, a to ve Volvarech, kde bylo -28,1 stupně Celsia. Naopak nejvyšší teplota 18,7 stupně byla naměřena 27. února 2024 v Karviné. Na srážky byla zima 2023/24 nejbohatší.

O tom, jak se bude počasí nadále vyvíjet, mluvila meteoroložka Dagmar Honsová: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.