Blíží se silné zemětřesení, straší řecká média. Vědci kontroverzní metodě nevěří

"S blížícím se 18. a 19. srpnem je důležité mít se na pozoru před možným velkým zemětřesením. Podle posledních výkyvů jsou Kréta, Řecko, Dodekany, Egejské moře a Marmari ve zvýšené pohotovosti. V této oblasti může snadno dosáhnout síly sedm magnituda," cituje Hoogerbetse web Newsbomb.gr.

"Nejkritičtějším obdobím bude s největší pravděpodobností 20. až 23. srpna, ale silný otřes se může objevit již kolem 15. až 16. srpna," dodal.

Hoogerbets zemětřesení předpovídá dlouhodobě, využívá k tomu ale kontroverzní metodu. Řídí se totiž pohybem planet. Pyšní se například tím, že předpověděl ničivé zemětřesení v Turecku a Sýrii.

[chooze:article;value:569215]

Například v červnu ale předpověděl, že další silné zemětřesení zasáhne Egypt. Tamní obyvatele musel uklidňovat Národní institut pro astronomii a geofyziku.

"Předpovídání zemětřesení může nastat, ale je obtížné předpovědět jejich výskyt, protože to vyžaduje vědecké důkazy a je možné, že nastanou náhle," vzkázal podle webu Egypt Independent.

Tamní seismologové také zpochybnili tvrzení Hoogerbetse, že je výzkumník. "Není vědec, je astrolog a má rád trendy. Není astronom nebo geolog, jak někteří tvrdí," prohlásil vědec Taha Rabeh.

[chooze:article;value:566199]

Podobný názor má i řecký seismolog Gerasimos Papadopoulos. "Není to výzkumník. Je to amatér, který chodí na internet a píše si, co chce," napsal na facebooku.

Předpovědi jsou obecné a vágní, ani předpověď zemětřesení v Turecku podle něj nebyla přesná. "Metoda údajné předpovědi je podle něj založena na pohybech planet. Nikde jsme neviděli charakteristiku metody a výpočtů," upozornil.

Japonsko zasáhly silné otřesy, odborníci poprvé varují před megazemětřesením (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.