Lukašenko poprvé promluvil o svém konci. Ne všechno závisí na mně, prohlásil

Lukašenko se o víkendu setkal s obyvateli města Gorodishche. Jedna z přítomných žen během tohoto setkání vznesla požadavek, aby Lukašenko kandidoval v prezidentských volbách, které se v Bělorusku uskuteční příští rok.

"Měli byste si zvyknout, že tu jednou bude jiný prezident. Neříkám, že vás opustím zítra či pozítří, ale v životě se může stát cokoliv. Nejsem věčný, stejně jako vy všichni a znám svá rizika," citoval jeho odpověď portál SB.by.

[chooze:article;value:568668]

Lukašenko zároveň uvedl, že než opustí svou pracovnu, musí za sebou nechat "klidnou a mírumilovnou zemi". "Ne všechno ale závisí na mně. Každý se musí starat o své vlastní záležitosti. Musíme Bělorusko ochránit před válkou a v klidu vyřešit naše problémy," řekl.

Běloruský prezident byl do své funkce zvolen před více než třiceti lety. O další volební období podle informací webu Newsweek zájem má, záměr kandidovat oznámil v únoru letošního roku.

[chooze:article;value:563616]

Lukašenko se však i pojistil v případě, že by znovuzvolen nebyl. Běloruský parlament bude projednávat nový návrh zákona, podle kterého bude každému, kdo bude vyhrožovat bývalému prezidentovi a členům jeho rodiny, hrozit trest tří až osmi let ve vězení.

Odbornice řekla, co by se dělo po smrti Lukašenka (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.