ČHMÚ zpřísnil výstrahu. Vedro bude extrémní, blíží se silné bouřky

[chooze:gallery;value:37002]

"V přílivu teplého vzduchu od jihozápadu v pondělí překročí teploty ve středních, severozápadních a jihozápadních Čechách a na jižní Moravě 31 °C," uvedl ČHMÚ. Nejtepleji bude ve středu, kdy mají odpolední maxima překročit dokonce 34 °C. Meteorologové proto vydali přísnější stupeň výstrahy pro Jihomoravský kraj (Břeclav, Hodonín, Hustopeče, Mikulov, Pohořelice, Znojmo), která platí od úterní půlnoci až do dovolání.

Pro většinu území zůstává v platnosti výstraha před vysokými teplotami, které budou šplhat přes 31 °C. A to i v druhé polovině týdne. Odborníci proto doporučují dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a v poledních a odpoledních hodinách omezit fyzickou zátěž.

[chooze:article;value:569015]

Kromě extrémních teplot ale tento týden Česko potrápí také silné bouřky a přívalový déšť. "V úterý odpoledne a večer se na západě a jihozápadě území zejména v horských oblastech mohou objevit ojedinělé a izolované silné bouřky," informoval ČHMÚ. Výstraha před nimi platí pro Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj.

Meteorologové varují, že v bouřkách může za krátkou chvíli spadnout kolem 40 mm srážek. V opakovaných bouřkách dokonce více. Nebezpečí mohou představovat také menší kroupy, blesky a nárazový vítr.

Přichází nejteplejší týden roku. Meteoroložka Honsová řekla, na co se připravit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.