V Česku chybí veterináři. Nejhorší situace panuje v pohraničí

Hlavní problém vidí prezident České asociace veterinárních lékařů Václav Bartoš v poptávce. Ta totiž značně převyšuje nabídku. "Severní Morava, Šumpersko, Bruntálsko a pak severní Čechy. To jsou místa, kde je nedostatek silnější. Praha je na tom lépe," uvedl.

Zásadní obtíže v poskytování akutní péče řeší zvířecí pohotovosti. "Abyste mohli zajistit 24hodinovou péči, musíte mít určitý počet lékařů na to, aby se postihl celý den a celá noc. Po sedm dní v týdnu. Najít na toto lékaře už je nesnadné, takže pohotovostí napříč republikou ubývá," vysvětlil Bartoš.

[chooze:article;value:565096]

V Česku přitom zvířat přibývá. Jen psů jsou prý přes dva miliony. "Každá čtvrtá rodina má zvíře, možná i třetí," upřesnil Bartoš. 

O obor prý zájem je, kapacity vysokých škol jsou ale nízké, a tak se spousta uchazečů na studium veteriny nedostane. "Časem bude vetší potřeba rozšířit ten studijní obor, aby jich studovalo více," dodal prezident asociace. Veterináři si po pěti letech praxe v průměru přijdou zhruba na 50 tisíc korun hrubého měsíčně. Ve velkých městech mají i o 10 tisíc víc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.