Poblíž Atén zuří lesní požár. Dvacet metrů vysoké plameny krotí stovky hasičů

Požár vypukl v neděli odpoledne asi 35 kilometrů od Atén a rychle se rozšířil do nedaleké vesnice Varnavas, informuje agentura Associated Press. S plameny bojuje více než 400 hasičů, kteří mají k dispozici na 110 hasičských vozů a patnáct hasičských letadel a devět vrtulníků. Letecké prostředky však musely být po setmění z hašení odvolány. Hasení se účastní také jednotky z Moldavska a Rumunska.

Mluvčí hasičského sboru plukovník Vassileios Vathrakogiannis uvedl, že plameny se rychle blíží k jezeru Marathon, které zásobuje Atény vodou. Dodal, že vítr v oblasti požáru dosáhl síly vichřice a plameny přesáhly výšku 25 metrů. Oheň už poškodil několik domů a obyvatelé vesnic v požárem zasažené oblasti byli nouzovými textovými zprávami vyzváni k evakuaci.

[chooze:article;value:563424]

"Apelujeme na všechny obyvatele této oblasti. Pro jejich vlastní bezpečnost a vzhledem k tomu, že se oheň rychle šíří, je nezbytné, aby dbali pokynů úřadů," citovala BBC z prohlášení mluvčího hasičů Vathrakogiannise.

Pozdě odpoledne byly také rozeslány zprávy s výzvou k evakuaci obyvatelům některých severních předměstí Atén. Policie uvedla, že evakuovala více než 200 lidí. Většinou se jednalo o starší osoby a obyvatele, kteří nedbali varování. Díky povětrnostním podmínkám se očekává, že hasiči budou bojovat s ohněm celou noc. Zdravotnická střediska a nemocnice v Aténách zůstaly v neděli večer v pohotovosti. Části hlavního města zahalila oblaka tmavého kouře.

Server Anadolu Ajansi informuje, že obyvatelům přilehlých oblastí Dionysos, Stamata a Rodopoli byly prostřednictvím tísňové linky 112 také zaslány výstražné zprávy vyzývající k evakuaci. Další požár, který dříve vypukl ve městě Megara v západní Attice se už podařilo lokalizovat.

V suchých a horkých letních měsících sužuje Řecko řada lesních požárů. Mezivládní komise OSN pro změnu klimatu varuje, že zvyšující se teploty v důsledku změny klimatu povedou k prodloužení období lesních požárů a zvětšení plochy spálené plameny.

Vlna veder sužuje Balkán. Albánie a Řecko čelí lesním požárům (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.