Žene se spalující vlna veder. Teploty vyletí až k 47 stupňům

Maroko se v posledních letech stalo vyhledávanou turistickou destinací. Pokud spojení orientálního světa s arabskou kulturou zlákalo i vás a ještě toto léto se tam chystáte, měli byste zbystřit. Podle portálu Morocco World News tam už v sobotu vtrhne extrémní vlna veder.

Tamní meteorologické stanice hlásí, že by teploty měly dosahovat i 47 stupňů Celsia. Varování platí pro hlavní město Marrakéš, ale i několik dalších oblastí. Odborníci vyzývají, aby lidé byli opatrní a vyhýbali se přímému slunci. Extrémní teploty mají panovat minimálně do pondělí.

Horko ale bude i jinde. Podle Meteoalarmu platí nejvyšší stupeň varování pro okres Vila Real, Bragançu a Guerdu v Portugalsku. Nadprůměrné teploty budou ale i v dalších částech Portugalska a výjimkou nebude ani Španělsko. V Malaze má být nejteplejším dnem příštího týdne úterý, kdy teploty vystoupají na 35 stupňů Celsia.

[chooze:article;value:568316]

​Vedra hlásí na konec týdne i Francie. Nadprůměrné teploty mají být hlavně v její jižní části. Například v Marseille by měly denní maxima v příštím týdnu přesahovat 30 stupňů každý den. Pokud si plánujete vyrazit do Paříže, na pondělí tam meteorologové předpovídají denní maxima dosahující až 35 stupňů.

V Itálii má být nadprůměrně teplo hlavně podél západního pobřeží a na Sardinii. V pátek se tam mají teploty vyšplhat ke 36 stupňům Celsia a pod 30 stupňů neklesnou denní maxima po celý týden. Teploty nad 30 hlásí po celý týden i Caorle.

Nejvyšší stupeň varování platí i pro části Chorvatska. Teploty dosahující až 35 stupňů Celsia předpovídají meteorologové pro Dubrovník a Rijeku, kde se budou držet po celý příští týden. Velké horko má být ale v následujících dnech i podél pobřeží zhruba od Slitu po Zadar, a to až mezi 30 až 34 stupni.

Vedra se drží i v Egyptě. Pro Hurghadu hlásí meteorologové 38 stupňů Celsia, které mají udeřit v sobotu a v neděli. Následující dny se mají teploty stále pohybovat nad 35stupňůvou hranicí. Okolo 35 stupňů má být v následujících dnech i v Marsa Alam, která také patří mezi oblíbená turistická letoviska. Chystáte-li se na výlet do Luxoru, připravte se na teploty přesahující 40 stupňů.

Jak zvládnout vedra v noci? Nesnažte se na sílu usnout, radí somnoložka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.